Preşedintele Klaus Iohannis a criticat faptul că autorităţile şi comunităţile nu iau suficiente măsuri de prevenţie în caz de dezastre naturale, cum ar fi inundaţii sau ninsori abundente, comentând că România e ţara "care tot timpul e luată prin surprindere" şi în care nu există proceduri clare de intervenţie.
"Noi suntem ţara care tot timpul este luată prin surprindere. Inundaţiile ne iau prin surprindere. Sigur, nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi putem să decolmatăm albiile. Aproape invariabil prima ninsoare ne ia prin suprindere, cu toate că ştim că, de regulă, vine iarna şi putem să angajăm firme care se ocupă de deszăpezire în timp util, dar n-o facem", a spus preşedintele, în cadrul dezbaterii "Managementul reducerii riscurilor la dezastre”.
Iohannis spus că este nevoie de proceduri clare de intervenţie, care să fie mai clare şi mai ferme, astfel încât să se poată interveni înainte ca un dezastru să aibă loc.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele a dat exemplu inundaţiile care au avut loc zilele acestea în judeţul Galaţi.
"Am văzut la televizor că în cinci localităţi din Galaţi am avut zilele trecute inundaţii. I-am rugat pe colegii mei să sune la toate autorităţile de acolo şi să îmi spună ce s-a întâmplat acolo şi ce cred oamenii de acolo că ar fi fost bine să se facă sau ce ar fi fost posibil să se facă", a spus el.
Şeful statului a afirmat că reprezentanţii Preşedinţiei au vorbit cu primarii, cu prefectul şi cu şeful ISU şi l-au informat că toate cinci comune inundate se află pe un pârâu, că albia nu a fost întreţinută prea bine, că acum câţiva ani s-a început o investiţie la un baraj, dar care "a fost abandonată".
"Toată situaţia m-a întristat şi sunt alături de oamenii care au suferit acolo, fiindcă chiar dacă nu sunt victime omeneşti şi nu sunt pagube majore oricine poate să înţeleagă că e o tragedie dacă ţi-e inundată întreaga curte şi cu siguranţă mulţi din cei afectaţi sunt oameni săraci, pentru care şi pierderea câtorva animale mici sunt o mare problemă", a spus preşedintele.
Iohannis a explicat că situaţia este una obişnuită pentru România, pentru că autorităţile au intervenit imediat după ce au aflat despre situaţie, dar abordarea a fost "reactivă".
"Abordarea autorităţilor a fost aşa cum o ştim, una reactivă. După ce s-a întâmplat dezastrul, autorităţile au mers acolo, au ajutat, au fost evacuaţi oameni, sute de familii au fost evacuate. (...) Se putea şi altfel? Probabil se putea. Dacă s-ar fi finalizat barajul în amonte probabil inundaţiile nu ar fi fost de această amploare sau poate nu ar fi fost deloc. Dacă oamenilor li s-ar fi explicat că nu e bine să construiască o casă în albia râului probabil ar fi fost mai puţine gospodării inundate. Dacă ar fi fost decolmatate din timp şanţurile de scurgere poate ar fi contat şi acest lucru", a explicat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.