Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că premierul Florin Cîţu cunoştea foarte bine că nu sunt bani suficienţi la Ministerul Sănătăţii, pentru programe, dar că a promis că va rezolva această situaţie la rectificarea bugetară. Despre demisia din funcţie, Mihăilă a declarat că decizia va fi luată împreună cu colegii din USR PLUS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte salariile personalului medical, i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Minsiterul Sănătăţii a crescut, prin suplimentarea acestuia, în  Serviciile judeţene de Ambulanţă, în DSP şi crescând numărul de medici şi asistenţi în Unităţile de Primiri Urgenţe, la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat în adresă, că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID-19 vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru TBC şi bolnavii cu HIV, a fost informat încă de pe atunci că mai era nevoie de  630 milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid. Acţiunile prioritare, cele care vizează finanţarea secţiilor ATI şi a celor care tratează marii arşi era precizat că fondurile alocate de 240 milioane lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane lei decât în 2020”, a declarat Ioana Mihăilă, sâmbătă într-o declaraţie de presă. 

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi situaţia centrelor de vaccinare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinaţie. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Mihăilă a mai precizat că a cerit suplimentare de fonduri şi că premierul ştia că nu sunt bani.

”Am cerut suplimentare astfel: pentru medicii de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii, aproximativ 600 milioane de lei, precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare. Fondurile repartizate prin legea bugetului, aproximativ 200 milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata centrelor de sănătate. Începând din luna aprilie domnul prim-ministru a avut detaliat fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii. În 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum în care s-a prezentat situaţia. Domnul prim ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului”, a declarta Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că a primit doar promisiuni că vor veni bani la acest minister, la rectificarea bugetară.

”Au urmat discuţiile pe rectificarea bugetară în care  i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru situaţia prezentată anterior. Singurele răspunsuri au fost legate de faptul că se va rezolva la rectificare. Faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienţilor şi lipsă de resurse pentru ambulanţă şi medicamente se datorează doar iresponsabilităţii premierului Cîţu”, a mai declarat Mihăilă.

Întrebată când va demisiona din funcţie, Mihăilă a răsouns că acest lucru va fi stabilit alături de colegii ei de la USR PLUS.

”Aceasta va fi o decizie pe care o vom lua împreună, toţi membrii Guvernului care fac parte din Alianţa USR PLUS”, a declarat Mihăilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.