Profesorul Alexandru Rafila afirmă că, dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. El precizează că părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prof. Alexandru Rafila: Dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. Părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse. Trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii. Despre campania de vaccinare pentru adulţi: Dorinţele sunt una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva. Peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, este nevoie de campanii de informare ţintite
 
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Profesorul Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a declarat pentru News.ro că specialiştii care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România ar trebui să demareze o campanie de informare pentru părinţi, având în vedere că în această vară ar putea începe în România vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani. 
 
"Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o  începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", a declarat pentru News.ro prof. Dr. Alexandru Rafila. 
 
Referitor la modul şi ritmul în care se desfăşoară acum campania de vaccinare pentru adulţi, Rafila a explicat că peste o lună va fi dificil să fie vaccinate 100.000 de persoane pe zi. Specialistul spune că este neapărată nevoie de campanii de comunicare ţintite 
 
Ţinta de 100.000 de persoane vaccinate pe zi, greu de atins peste o lună 
 
"Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflecta deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate", a explicat expertul. 
 
Referitor la un eventual sfârşit al pandemiei, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că acest lucru depinde foarte mult de câţi oameni vor reuşi cei care coordonează campania de vaccinare să imunizeze.
Prof.Rafila: "Dorinţele sunt una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva"
 
"Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reuşim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorinţele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenţi doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă şi aşa mai departe. 
 
Trebuie să înţelegem foarte clar diferenţa între vaccinare şi restricţii. Restricţiile aduc controlul asupra pandemiei pentru perioade scurte de timp, după care lucrurile, după ce reintră într-o oarecare normalitate, revin, apar din nou valuri pandemice, restricţiile vor fi reintroduse, deci este o ciclicitate, este o diferenţă majoră pentru că vaccinarea duce la înlăturarea restricţiilor permanent, nu într-un timp limitat, adică nu contează numai faptul că restricţiile se ridică, ci cât durează această ridicare a restricţiilor, cred că toţi ne dorim ca aceste restricţii să fie ridicate permanent şi în consecinţă vaccinarea este soluţia", a declarat pentru News.ro prof. Rafila.  
 
Prof. Rafila: "Ţinta de 10 milioane de oameni vaccinaţi va fi mai greu de atins dacă nu lucrăm cu toţii la convingerea oamenilor să se vaccineze" 
 
"Care va fi procentul din populaţia României care se va vaccina, rămâne de văzut, dacă până acum interesul a fost mare pentru că am discutat şi de cantităţi limitate de vaccin şi cei care doreau neapărat să se vaccineze au şi făcut-o deja, în perioada următoare, dacă nu o să lucrăm cu toţii la convingerea oamenilor să se vaccineze, atunci acele ţinte clamate, de peste 10 milioane de locuitori, vor fi atinse mai greu. 
 
Trebuie să lucrăm la o acoperire vaccinală cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt, pentru că, dacă reuşim să spunem la sfârşitul toamnei să vaccinăm zece milioane de persoane este una , dacă reuşin să vaccinăm zece milioane de persoane până la jumătatea anului viitor este altă situaţie, şi noi ne dorim ca şi România să fie în valul ţărilor care reuşesc să reia integral activităţile economice şi sociale încă din acest an. 
 
Toată lumea ia cazul Israelului drept şcoală, acolo încrederea în autorităţi este foarte mare şi chiar dacă guvernele se succed şi este o anumită instabilitate politică, încrederea în autorităţile sanitare vă spun că este foarte mare, ori noi cred că trebuie să acţionăm pe două planuri: autorităţile să recâştige încrederea, eu cred că în momentul de faţă încrederea în autorităţi, mai ales în cele de sănătate este destul de redusă, şi dacă nu se schimbă această percepţie, niciun mare succes nu se va înregistra la campania de vaccinare şi cred că ar fi bine să înlocuim discursul politic cu unul profesional, exclusiv profesional, şi să nu mai folosim subiectele de sănătate publică în scop politic, în primul rând, şi, în al doilea, campaniile de informare să fie coordonate de la nivelul Guvernului în mod evident, nu trebuie să facă fiecare chiar ce-l taie capul, trebuie să existe o coordonare tehnică, profesională, a campaniei de comunicare, care trebuie adaptată diverselor medii, urban, rural, diverselor categorii de vârstă sau categorii sociale, pentru că, altfel, o campanie plictisitoare, anostă, cu nişte postări ale unor persoane publice care s-au vaccinat, nu cred că este suficientă pentru ca oamenii să vină la vaccinare", a spus specialistul. 
 
Profesorul Alexandru Rafila a explicat şi care este eficacitatea vaccinului chinezesc Sinopharm, care a primit autorizaţie de urgenţă din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: "Eficacitatea este în jur de 50%, la nivel global dacă nu ai vaccin este mai bine să utilizezi un produs care este sigur şi care, chiar dacă are o eficacitate mai mică, asigură totuşi protecţia unei bune părţi a populaţiei"   
 
 
Dr. Rafila: "Este un vaccin care a fost inclus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe lista vaccinurilor eligibile pentru a fi utilizate de statele membre, ştiţi bine că OMS împreună cu UNICEF încearcă să obţină vaccinul pentru ţările în curs de dezvoltare, care din păcate în acest moment au acces foarte limitat la vaccinurile care au fost deja autorizate, mă refer la cele patru care sunt înregistrate şi în România, e o veste bună, atât China cât şi India să ştiţi că sunt cei mai mari producători de vaccinuri de la nivel global, ei furnizează şi multe alte vaccinuri pentru OMS şi pentru UNICEF, deci este o veste încurajatoare care va creşte probabil dar nu imediat , în decurs de câteva luni, accesibilitatea la vaccinuri a ţărilor la nivel global.
 
Din fericire noi am fost privilegiaţi, suntem o ţară membră a Uniunii Europene, şi, după cum ştiţi, Uniunea Europeană a negociat la pachet vaccinurile cu producătorii, le-a şi achiziţionat din timp, şi nu avem această problemă. Este bine că există şi alte vaccinuri autorizate cum este vaccinul chinezesc, dar utilizarea lui în Europa sau în România depinde de autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului sau de la o agenţie naţională în care una dintre ţări optează pentru folosirea acestui vaccin. Poate fi autorizat de agenţia de specialitate din fiecare stat membru, o autorizaţie limitată cu uz naţional, se întâmplă şi în Ungaria acelaşi lucru în momentul ăsta, nu ştiu dacă are rost să ne gândim acum la acest lucru, în condiţiile în care aprovizionarea cu vaccin merge foarte bine, chiar există vaccin excedentar, mai mult vaccin disponibil decât persoane care vor să se vaccineze, dar asta nu înseamnă că la un moment dat acest produs nu poate fi autorizat şi în ţara noastră. 
 
Vaccinul Sinopharm este tot un vaccin cu vector viral, şi vaccinul Sputnik este un vaccin asemănător, la fel ca Astra Zeneca şi Johnson&Johnson, deci un virus inofensiv pentru om, are incorporată o genă care provine de la virusul corona, care duce la sinteza acelei proteine spike care determină un răspuns imun protector în cazul în care apar anticorpi specifici. 
 
Studiile la care am avut eu acces până în momentul de faţă arată o eficacitate mai mică a acestui vaccin, nu sunt referiri la reacţii adverse ci la eficacitate, în jur de 50%, substanţial mai mică faţă de cele observate la alte tipuri de vaccin, din această cauză cred că opţiunea pentru tipurile de vaccin deja înregistrate cred că este cea corectă, sigur că la nivel global, dacă nu ai vaccin, e mai bine să utilizezi un produs care este sigur şi care, chiar dacă are o eficacitate mai mică, asigură totuşi protecţia unei bune părţi a populaţiei", a detaliat pentru News.ro Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.  
 
Profesorul Alexandru Rafila a explicat dacă şi cum ne va afecta situaţia epidemiologică gravă din India. Prof Rafila: "Discutăm de mai multe condiţii care din fericire nu sunt îndeplinite în Europa şi nici în ţara noastră" 
 
"Discutăm de mai multe condiţii care, din fericire, nu sunt îndeplinite în Europa şi nici în ţara noastră, este vorba de o ţară suprapopulată, cu foarte slabe resurse atât în sistemul de acordare a asistenţei medicale, cât şi din punctul de vedere al facilităţilor, utilităţilor publice, răspândirea infecţiei este foarte facilă în India, implementarea măsurilor de prevenire individuală este foarte greu de realizat, proporţia din populaţie care a fost vaccinată este foarte mică, iar ce se întâmplă în India nu se datorează neapărat acelei variante indiene despre care s-a discutat, se datorează supraaglomerării şi imposibilităţii de a introduce aceste măsuri de sănătate publică într-un mod eficient. Sigur că orice tulpină mutantă care are potenţial de transmitere mai mare sau de producere a unor forme mai grave este preocupantă, dar există studii care se referă la tulpina indiană, nu este foarte sigur că este mai patogenă şi nu există suficient de multe date care să arate că ea este responsabilă de numărul mare de cazuri de îmbolnăvire din India din acest moment", a explicat  într-un interviu acordat News.ro profesorul Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.