Inteligenţa Artificială (AI) este folosită, la Spitalul Clinic CF Timişoara, pentru depistarea precoce a cancerului de piele. Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele, având o incidenţă medie de 10 la 100.000 de oameni şi poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, iar perioada de supravieţuire este una foarte mică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele având o incidenţă medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar dacă reprezintă doar 4 la sută dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supravieţuire să fie foarte mică. Boala, însă, poate fi vindecată, dacă este diagnosticată din timp. Pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafeţe corporale, prin care se indentifică toate leziunile cu potenţial de a se transforma în cancer de piele”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului Clinic CF Timişoara. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii Spitalului Clinic CF reuşesc să realizeze această "hartă a aluniţelor" de pe corp.
 
“Video Dermatoscopul este prevăzut cu 2 camere, în faţa cărora aşezăm pacientul, în diferite poziţii, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a aluniţelor, după care luăm fiecare leziune în parte şi o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării şi comparării lor în dinamică”, a declarat dr. Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timişoara.
 
Aparatul, care este de ultimă generaţie, foloseşte Inteligenţa Artificială.
 
“Calculatorul ne ajută să aflăm dimenisunea, diametrul şi simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un “scor” care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă şi ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic”, a precizat dr. Claudia Tîrziu.
 
Medicii Spitalului Clinic CF Timişoara recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se încadrează însă în următoarele grupe de risc: vârstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple aluniţe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat ar trebui să facă mai des asemenea controale medicale.
 
Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare şi prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit (senzaţie de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.