Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa precizează, după ce Asociaţia Elevilor din Constanţa l-a acuzat pe inspectorului şcolar general Sorin Mihai că ar fi încercat muşamalizarea unor cazuri de abuz sexual la liceul din Dobromir, că ISJ şi unitatea de învăţământ au acţionat cu celeritate în soluţionarea acestei situaţii, iar la nivelul liceului au fost luate măsuri de a doua zi. ISJ menţionează că, dacă liceul nu ar fi anunţat procurorii, atunci Inspectoratul ar fi sesizat autorităţile competente, chiar dacă nu i-au fost puse la dispoziţie toate probele.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că înainte de transmiterea unei informări oficiale, în 10 februarie, directoarea Liceului Tehnologic "Radu Prişcu" Dobromir s-a prezentat la sediul ISJ Constanţa, unde a purtat o discuţie cu inspectorul şcolar de sector, apoi cu inspectorul şcolar general, prezentând o situaţie în care erau implicaţi profesorul liceului Laurenţiu Ciorogaru şi câţiva elevi ai unităţii de învăţământ.
"Filmările au fost prezentate de pe dispozitivul electronic al doamnei directoare şi nu au fost puse la dispoziţia ISJ Constanţa pentru a putea fi analizate. Din fragmentele de înregistrări video vizionate la acel moment, reieşea că profesorul avea un comportament inadecvat faţă de elevi, aşa cum de altfel a precizat însăşi doamna directoare în adresa transmisă în data de 10.02.2022. Nu s-au putut distinge la acel moment, însă, gesturi care să poată fi catalogate drept agresiune de natură sexuală, dar părea să fie din partea cadrului didactic o atitudine posibil umilitoare faţă de copii. De altfel, doamna directoare ne-a comunicat la acel moment faptul că a discutat cu profesorul Ciorogaru, care i-ar fi spus că gesturile sale erau de încurajare, în spirit de glumă”, se arată în comunicat.
ISJ susţine că a solicitat directoarei de la Dobromir să copieze filmările respective pe un dispozitiv extern şi să le inainteze inspectoratului.
"Tocmai pentru că filmările nu ne-au fost puse la dispoziţie la acel moment, iar fragmentele prezentate nu dădeau posibilitatea stabilirii unei concluzii, i-am solicitat doamnei directoare să le copieze pe un dispozitiv extern şi să ni le înainteze în cel mai scurt timp. De asemenea, pentru a putea constitui probe, i-am solicitat şi să se asigure că accesul la fişierele video îndeplineşte toate condiţiile de legalitate, doamna directoare neştiind la acel moment dacă fişierele puteau fi administrate direct de unitatea de învăţământ sau era necesară o solicitare către o firmă contractată (ocupând de puţin timp funcţia de director, a afirmat că nu are cunoştinţă despre modul în care este administrat sistemul de monitorizare video). Totodată, i-am solicitat să ne facă o informare detaliată, în scris, a celor prezentate verbal, pentru a se putea lua măsurile necesare pentru a sancţiona comportamentul inadecvat al cadrului didactic faţă de elevi”, precizează sursa citată.
Inspectoratul Şcolar adaugă că, tot în 10 februarie, directoarea de la liceul din Dobromir a transmis o adresă scrisă, dar fără probele solicitate.
"În data de 10.02.2022, doamna directoare ne-a transmis printr-o adresă scrisă (care nu a fost însoţită, însă, şi de probele solicitate în discuţia prealabilă: înregistrări audio-video, capturi de ecran etc) faptul că s-a discutat la nivelul Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir despre <<comportamentul neadecvat al domnului profesor Ciorogaru Laurenţiu Alexandru faţă de mai mulţi elevi>> şi că din înregistrările extrase <<se observă o abatere de la conduita obişnuită a cadrului didactic, gesturile de încurajare nefiind cele obişnuite.>>. În aceeaşi adresă, ne-a informat că a solicitat sprijin CJRAE, dar şi că din discuţiile purtate cu elevii a reieşit că profesorul le-ar trimite <<poze cu caracter pornografic pe whatsapp>>. Nici aceste fotografii nu au fost puse la dispoziţie”, afirmă ISJ Constanţa.
Potrivit sursei citate, în lipsa probelor solicitate ISJ a cerut realizarea unei anchete la nivelul unităţii de învăţământ.
“A doua zi, vineri, 11.02.2022, având în vedere formularea echivocă (finalul adresei referindu-se la <<gravitatea presupuselor fapte>>) şi lipsa probelor solicitate, dar ţinând cont de caracterul agravant al informaţiilor expuse, în adresa de răspuns i-am comunicat doamnei directoare că la nivelul unităţii de învăţământ angajatoare este necesară o <<cercetare prealabilă, al cărei rezultat se va discuta/ analiza în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ în cauză, care va decide, dacă este cazul, începerea cercetării efective pentru abaterile prezumate săvârşite>>. Am cerut să se aplice de urgenţă paşii procedurali specifici şi să ni se comunice rezultatul analizei/ cercetării efectuate”, explică ISJ.
Consiliul de Administraţie al liceului a comunicat că fapta respectivă nu este de competenţa sa şi a decis sesizare organelor de anchetă.
"Tot vineri, 11.02.2022, în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir a fost prezentată adresa IŞJ Constanţa de către doamna directoare, conform informării pe care a transmis-o către IŞJ Constanţa în data de 15.02.2022. Prin această adresă, ni s-a comunicat şi faptul că membrii CA au hotărât, în baza probelor pe care le aveau la dispoziţie, că speţa nu este de competenţa lor. În baza informaţiilor şi a probelor deţinute, au putut să aprecieze că faptele sunt de natură penală şi au decis să sesizeze organele judiciare competente pentru a lua măsurile care se impun”, susţine Inspectoratul Şcolar.
De asemenea, în 6 februarie, Inspectoratul Şcolar a fost informat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa că în 11 februarie a început urmărirea penală în cazul profesorului.
"Faţă de cele prezentate, considerăm că Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Liceul Tehnologic Radu Prişcu Dobromir au acţionat cu celeritate, implicându-se conform informaţiilor avute la dispoziţie şi conform atribuţiilor specifice în soluţionarea acestei situaţii. În mod evident, la nivelul unităţii de învăţământ s-au luat de urgenţă măsuri, chiar a doua zi de la solicitarea sprijinului şi îndrumării din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, aşa cum reiese din documentele anexate. Aceeaşi măsură putea fi luată şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa dacă s-ar fi aflat în posesia informaţiilor pe care le deţinea unitatea de învăţământ şi dacă i s-ar fi pus la dispoziţie probele. Mai mult decât atât, dacă Liceul Tehnologic Radu Prişcu Dobromir, în calitate şi de angajator, dar şi de deţinător al probelor care puteau fi înaintate, nu ar fi acţionat cu promptitudine, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa ar fi făcut demersurile necesare către organele competente, chiar şi în lipsa probelor”, transmite Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită demiterea inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, pe care îi acuză că ar fi încercat muşamalizarea unor cazuri de abuz sexual într-o şcoală din judeţ. Profesorul suspectat că ar fi atins în zone intime mai multe eleve, cu vârste între 13 şi 15 ani, a fost trimis în judecată în primăvara acestui an.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.