Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Costică Ghiaţă, a afirmat că reacţia rapidă atât a pompierilor, cât şi a personalului din cadrul Spitalului Judeţean a făcut ca la incendiul de la unitatea medicală să nu fie înregistrată nicio victimă. Incendiul a pornit de la un ventilator dintr-o baie, care a funcţionat mai mult timp şi s-a supraîncălzit. "Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă", a susţinut el.
Şeful ISU Suceava a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că incendiul a fost detectat într-un timp scurt.
"Şi-a făcut semnalată utilitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului de la nivelul spitalului şi personalul de serviciu a putut comunica pe 112 incendiul încă din faza iniţială. A fost localizat şi lichidat în interval de până în 10 minute. Simultan cu acţiunea de localizare şi lichidare, a avut loc şi activitatea de evaluare a spaţiului şi evacuare a personalului din saloane, saloane care, mare parte, erau inundate cu fum. De la etajul patru, unde a avut loc incendiul şi până la etajul nouă, am avut holuri, spaţii inundate cu fum, fapt ce a impus o acţiune de evacuare a fumului pentru ca saloanele să poată fi reutilizate în cât mai scurt timp”, a explicat Costică Ghiaţă.
El a precizat că dificultatea intervenţiei a constat în numărul mare de pacienţi care au trebuit relocaţi în spaţii sigure.
"După evaluarea spaţiilor afectate s-a purces la o analiză şi la relocarea bolnavilor aflaţi în zone sigure, pe saloane care au putut fi folosite, pentru saloanele de la etajul 4 care nu au mai putut fi folosite deoarece trebuie făcute anumite lucrări, s-a găsit soluţia relocării pacienţilor pe alte saloane din cadrul spitalului. Cred că reacţia rapidă în sistem integrat atât a personalului ISU, cât şi a personalului din cadrul Spitalului Judeţean a făcut ca la acest incendiu să nu înregistrăm nicio victimă”, a afirmat şeful ISU Suceava.
El a precizat că incendiul a fost provocat de un ventilator aflat într-o baie.
"Un ventilator din dotarea unei băi a salonului opt de la etajul patru a funcţionat mai mult timp, sens în care s-a supraîncălzit, a făcut un scurtcircuit, iar echipamentele acestei instalaţii electrice şi alte instalaţii alăturate, s-au aprins şi propagarea a fost cu rapiditate la partea superioară a holului de la etajul 4. (...) Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă. Instalaţiile electrice au fost şi erau la momentul acesta într-o verificare şi într-o activitate de mentenanţă de firma atestată în acest sens”, a transmis Costică Ghiaţă.
El a precizat că ventilatoarele nu reprezintă instalaţii speciale care să necesite anumite avizări.
Un incendiu a izbucnit, în noaptea de miercuri spre joi, la Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean Suceava. A fost activat Planul Roşu de intervenţie, fiind evacuaţi pacienţii de la mai multe etaje ale unităţii medicale. Au fost evacuaţi în total 329 de pacienţi, între care peste 100 de copii, majoritatea nou-născuţi, fără a se înregistra victime.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.