Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au avut loc peste 2.000 de intervenţii în situaţii de urgenţă, fiind prima dată în acest an când se înregistrează un număr atât de ridicat. Cele mai multe misiuni au vizat asistenţa oferită de echipajele SMURD, la peste 1.500 de persoane. Totodată, în urma furtunilor, au fost avariate 111 autoturisme, 36 de case şi 14 blocuri, iar pompierii au intervenit pentru a îndepărta copaci căzuţi.
”Prima zi din an când numărul situaţiilor de urgenţă gestionate de pompierii salvatori, la nivel naţional, depăşeşte pragul de 2.000! Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 124 de incendii au fost stinse de pompieri, iar peste 440 alte situaţii de urgenţă reprezintă misiunile gestionate ieri, 25 iulie 2023, de colegii noştri”, a transmis, miercuri, IGSU.
Astfel, misiuni deosebite au vizat gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 113 localităţi din 15 judeţe regăsite în jumătatea de nord a ţării (Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Timiş) pentru limitarea şi înlăturarea efectelor vremii nefavorabile.
Totodată, avertizarea populaţiei din zonele vizate de avertizările hidrometeorologice s-a realizat prin intermediul celor 26 de mesaje text transmise în 16 judeţe din ţară, prin sistemul RO-ALERT.
”Majoritatea solicitărilor de sprijin au fost primite pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil, autoturisme sau clădiri, 250 astfel de situaţii fiind gestionate cu promptitudine. Evenimentele s-au soldat cu pagube materiale însemnate, 111 autoturisme, 36 de case şi 14 blocuri fiind avariate. De asemenea, copacii doborâţi de vânt au blocat temporar traficul feroviar pe magistrale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Braşov şi Hunedoara. La acest moment, singurele intervenţii în desfăşurare sunt cele ale echipelor specializate aparţinând operatorului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, pentru remedierea situaţiilor semnalate, în cel mai scurt timp. Important de menţionat este şi faptul că în prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice”, a arătat IGSU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.