Hunedoara: Construcţii modulare pentru oamenii care urmează să fie evacuaţi din cele 11 imobile din Aninoasa a căror stare avansată de degradare a fost accentuată în urma cutremurelor/ Autorităţile încearcă să îi convingă pe oameni să se mute - FOTO
Hunedoara: Construcţii modulare pentru oamenii care urmează să fie evacuaţi din cele 11 imobile din Aninoasa a căror stare avansată de degradare a fost accentuată în urma cutremurelor/ Autorităţile încearcă să îi convingă pe oameni să se mute - FOTO
Construcţii modulare vor fi amplasate la Aninoasa pentru cazarea persoanelor care trebuie să fie evacuate din cele 11 blocuri a căror stare avansată de degradare a fost accentuată de cutremurele din ultima perioadă. Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Hunedoara s-au deplasat la Aninoasa pentru a lua primele măsuri pentru evacuarea locatarilor şi pentru a-i convinge pe cei care refuză să se mute din locuinţe.
”În urma hotărârii de ieri a Comitetui Judetean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, prin care s-a decis evacuarea locatarilor din clădirile aflate în stare avansată de degradare, din oraşul Aninoasa, astăzi autorităţile au început aplicarea primelor măsuri impuse de gestionarea unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă. Pentru a analiza situaţia locuitorilor şi starea celor 11 clădiri de locuinţe, de tip parter plus un etaj, la Aninoasa s-au deplasat: preşedintele CJSU, Călin Petru Marian - prefectul judeţului Hunedoara, ofiţerii aflaţia comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi reprezentanţi ai autorităţilor locale”, a transmis, joi, ISU Hunedoara.
Astfel, au fost luate şi primele măsuri: identificarea terenurilor din oraşul Aninoasa unde pot fi amplasate construcţiile modulare unde vor fi relocaţi locatarii evacuaţi, stabilirea numărului exact de persoane care urmează să fie evacuate, asigurarea transportului şi amplasării a 18 construcţii modulare aflate la spitalele din judeţul Hunedoara, informarea populaţiei expusă la risc, prin discuţii directe şi prin amplasarea de materiale tipărite, despre pericolul la care se expun în cazul în care refuză părăsirea clădirii.
De asemenea, a fost convocată o şedinţă a CJSU Hunedoara, fiind adoptate două hotărâri: una privind solicitarea adresată Adminstraţiei Naţionale a Rezervor de Stat şi Probleme Speciale prin care se informează că este necesară alocarea a 80 construcţii modulare speciale (containere), care să suplimenteze numărul celor identificate în judeţul Hunedoara, iar cea de-a doua prin care primele 18 containere sunt relocate Primăriei Aninoasa.
Totodată, continuă acţiunile de identificare, de către ISU Hunedoara. a unităţilor de cazare disponibile pentru găzduirea persoanelor evacuate şi s-au stabilit misiuni suplimentare de patrulare a jandarmeriei, poliţiei şi poliţiei locale pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Primele două containere au plecat deja spre Aninoasa, însă evacuarea persoanelor nu va începe imediat.
”Suntem la Aninoasa, alături de oameni. Şi azi noapte a avut loc un cutremur. Sunt aici pentru a le spune că sunt conştient de această situaţie delicată. Decizia de a părăsi propria locuinţă nu este una uşoară, însă încercăm să îi convingem că alternativele pe care le oferim le vor proteja viaţa. Ce se întâmplă dacă va avea loc un nou cutremur de o magnitudine medie sau mare şi clădirile se prăbuşesc peste aceşti oameni? Guvernul României, împreună cu autorităţile de la nivel local, se implică activ pentru a crea condiţiile necesare pentru ca aceşti oameni să locuiască în siguranţă şi în condiţii normale, temporar. Interesul nostru este să protejăm cât mai multe vieţi”, a afirmat prefectul Călin Petru Marian.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a decis, miercuri, evacuarea a 562 de persoane, dintre care 118 sunt copii, care locuiesc în 11 clădiri din oraşul Aninoasa. Aceste imobile sunt în stare avansată de degradare, situaţie accentuată în urma cutremurelor din judeţul Gorj. Totuşi, locatarii refuză să îşi părăsească locuinţele şi semnează că rămân în apartamente pe propria răspundere.
”Instituţiile nu pot obliga cetăţenii sa facă un lucru împotriva voinţei lor. De aceea, una dintre măsurile luate, care se vor aplica de mâine dimineaţă, constă în afişarea la loc vizibil a unor materiale de informare preventivă cu privire la riscurile la care se expune populaţia ce refuză evacuarea”, a transmis, miercuri, ISU Hunedoara.
Cele două cutremure cu magnitudinea peste 5, produse săptămâna trecută în judeţul Gorj, s-au resimţit în mai multe judeţe ale ţării, unde au provocat pagube.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.