Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat, vineri, că autorităţile române au reuşit să captureze cantitatea record de 2,45 tone de cocaină, în Portul Constanţa, după şase luni de anchetă internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Este cea mai mare cantitate de cocaină capturată vreodată pe teritoriul statului român şi cred că este una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani", a spus Horodniceanu.
 
Gruparea de traficanţi era condusă de un bărbat cu dublă cetăţenie, spaniolă şi olandeză, dar de orgine marocană. El a fost capturat de autorităţile spaniole. Pe teritoriul României au fost arestaţi alţi cinci membri ai grupării, patru lituanieni şi un columbian, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc. Cei cinci sosiseră în România cu câteva zile în urmă.
 
Cocaina, disimulată în structura metalică a patru containere încărcate cu banane, care au venit din America de Sud, valora pe piaţa neagră peste 600 de milioane de euro, a precizat comisarul-şef de poliţie Claudiu Cucu, director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.
 
Pentru extragerea drogurilor, reţeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operaţiune, unde lucrau specialişti în extragerea cocainei, coordonaţi de către un cetăţean columbian.
 
În desfăşurarea operaţiunii, autorităţile române au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, prin DEA (Agenţia americană antidrog) şi al Spaniei, prin Guardia Civil.

La activităţi au participat peste 150 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Operaţiuni Speciale. De asemenea, în plan intern, poliţiştii au colaborat cu ANAF, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră, DGIA şi MAE.      

O altă captură record a fost făcută în urmă cu şapte ani, în ianuarie 2009, când anchetatorii DIICOT au găsit într-un container venit din Brazilia peste 1,2 tone de cocaină în Portul Constanţa Sud-Agigea, cu o puritate de 90 la sută şi a cărei valoare depăşea, la vremea respectivă, 100 de milioane de euro.
 
Şi în acel caz România era tot ţară de tranzit, drogurile ajunse în România având ca destinaţie Spania. Operaţiunile de supraveghere pentru realizarea capturii respective au durat aproximativ trei luni.

În urma acţiunii, au fost reţinuţi patru traficanţi de droguri - trei bărbaţi şi o femeie - la percheziţiile făcute la locuinţele acestora fiind găsită suma de 140.000 de euro, dar şi două maşini de teren.

La câteva zile de la realizarea acelei capturi, Poliţia braziliană a anunţat că a confiscat, în Portul Paranagua, patru tone de cocaină, ascunse în interiorul unor containere cu lemn, care aveau ca destinaţie România. Captura respectivă a fost făcută cu sprijinul autorităţilor judiciare române şi a avut legătură cu ancheta derulată de DIICOT în cazul capturării celor 1,2 tone de cocaină din Portul Constanţa Sud-Agigea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.