Guvernul a obţinut fondurile europene necesare pentru implementarea sistemului informatic integrat de procesare a actelor de stare civilă, valoarea contractului fiind de 185 de milioane de lei. Proiectul va fi realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în următorii trei ani. Prin noul sistem, toate procedurile ce implică formularele privind starea civilă, descărcarea lor şi completarea în format editabil, precum şi plata taxelor şi programarea se vor face online. Vor fi digitalizate inclusiv documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani, adică peste 75 de milioane de documente.
„Este un sistem informatic integrat de procesare a tuturor actelor de stare civilă pentru cetăţeni, adică certificate de naştere, certificate de căsătorie, certificate de divorţ, certificate de deces, toate acestea vor fi procesate într-un sistem informatic integrat. Valoarea contractului de finanţare este de 185 de milioane de lei, iar implementarea proiectului se va face în 36 de luni”, a anunţat luni ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, precizând că actele pentru accesarea fondurilor au fost deja semnate.
Rovana Plumb a precizat că prin implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă se va asigura accesul la informaţii, serviciile pentru cetăţeni fiind prestate în sistem electronic, se va reduce timpul procesării actelor, vor fi reduse inclusiv cheltuielile făcute de administraţii pentru stocarea informaţiilor şi se va asigura o comunicare mai bună între instituţiile implicate în emiterea actelor de stare civilă. De asemenea, se va asigura accesul la sistem şi persoanelor din comunităţile vulnerabile, pentru că vor fi introduse ghişee mobile.
Ministrul a mai spus că vor fi stocate electronic şi toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, reprezentând peste 75 de milioane de documente.
La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan a enumerat câteva dintre beneficiile implementării noului sistem, precizând că, deşi va dura până va fi complet funcţional, proiectul va fi pus în aplicare şi va reduce numărul de drumuri pe care trebuie să le facă cetăţenii la ghişee, documentele urmând să fie accesibile în format electronic, iar dacă cineva va solicita un duplicat, o poate face chiar dacă se află într-o altă localitate decât cea în care s-a născut.
„Naştere, căsătorie, divorţ, deces. Sunt multe hârtii, multe drumuri la autorităţi. Practic, activităţile privind documentele de stare civilă se fac descentralizat, iar eliberarea documentelor implică procesarea manuală de date şi informaţii. Îngreunează procesul şi justifică necesitatea identificării de soluţii. (...) Acum informatizăm practic sistemul, fapt ce va reduce numărul de drumuri pe care cetăţenii le vor face la ghişee”, a explicat Carmen Dan.
Ministrul a adăugat că prin acest sistem nu vor mai fi şanse ca documentele să se piardă, pentru că vor putea fi accesate online de către toate instituţiile implicate în eliberarea actelor de stare civilă, urmând să comunice între ele.
Ministerul de Interne anunţa încă de la începutul anului că a depus cerere pentru accesarea de fonduri europene pentru realizarea acestui proiect.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.