Guvernul va lua în discuţie, în şedinţa de miercuri, variantele de lucru ale proiectului de Lege a salarizării bugetarilor, premierul Dacian Cioloş precizând, luni, că există varianta unei legi care să reglementeze salarizarea în sectorul public până în 2020 şi o variantă tranzitorie, care să fie valabilă doar pentru anul 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vom avea miercuri o primă discuţie în Guvern pe câteva variante de abordare. Multă lume se întreabă de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege: pentru că ceea ce noi am moştenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiţia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate să susţină în anul următor, până în 2020", a afirmat Cioloş, prezent la o reuniune a Asociaţiei Municipiilor din România.

Şeful Executivului a subliniat că este nevoie de o reechilibrare şi o regândire a actualului sistem, însă Guvernul pe care îl conduce nu vrea să promoveze un proiect "care să aibă soarta celui din 2010", gândit, dar neaplicat din lipsă de bani, astfel încât ia în calcul mai multe variante.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Abordarea noastră a fost să vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza în anii următori, resursele bugetare, şi ce putem face cu resursele respective, până unde putem merge la această reechilibrare", a explicat Cioloş.

Potrivit acestuia, una dintre variante este un proiect care să se întindă ca aplicare până în 2020, bazat pe "resursele bugetare limitate" avute la dispoziţie în acest moment.

"Să gândim o lege pe 4 ani, pornind de la un nivel minim şi de acolo în sus să vedem ce şi până unde putem reechilibra lucrurile", a spus premierul.

Cioloş a afirmat că o altă abordare la care Guvernul "se gândeşte foarte serios" este cea a unui proiect lansat doar pentru anul 2017, care să fie continuat de următorul Executiv.

"În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării unitare realist, multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care îl vom propune. Urmând să gândim apoi sau să gândească viitorul Guvern şi Parlament, în funcţie de ce îşi asumă, o continuare a acestei abordări", a spus Cioloş.

Potrivit unor surse guvernamentale, această a doua variantă este puternic susţinută în Guvern în acest moment, existând şanse mari ca premierul Dacian Cioloş să-şi asume un proiect al Legii salarizării valabil doar pentru anul 2017 şi care să fie reactualizat de Guvernul şi Parlamentul rezultate din alegerile din toamnă.

În afară de discuţia pe marginea Legii salarizării, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri mai este trecut un proiect de ordonanţă privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale, două proiecte de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a unor imobile aflate în proprietate privată în vederea construirii centurii oraşului Braşov şi a tronsonului de autostradă Sebeş-Turda, precum şi proiecte de hotărâre privind numiri şi eliberări din funcţie a unor prefecţi şi subprefecţi.

Printre memorandumurile ce ar putea fi luate în discuţie de către cabinetul Cioloş se află unul care se referă la aprobarea numirii lui Florin Tunaru, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat în cadul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în calitate de membru al Consiliului de supraveghere al Fondului Român de Contragarantare S.A.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.