Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, OUG cu privire la compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale. ”Mecanismul va fi unul foarte simplu, Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum”, a transmis ministrul energiei, Virgil Popescu, explicând care este schema utilizată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Guvernul compensează facturile la energie pentru aproximativ 13 milioane de româna propunerea Ministerului Energiei în şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi stabilirea schemei de compensare pentru consumul de  energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022”, a transmis, luni seară, MInisterul Energiei. 

De compensare vor beneficia aproximativ 13 milioane de români.

"Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale", a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.

La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.

Totodată, este important de ştiut că Schema de compensare se aplică şi în cazul condominiilor şi/sau cvartalelor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deserveşte spatiile locative din condominiu sau cvartal.

Prin excepţie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienţii casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferenţa dintre compensarea prevăzută la prezenta ordonanţă de urgenţă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de comsumator vulnerabil. 

"Vreau să le mulţumesc colegilor din Guvern că au înţeles cât de important este să  oferim ajutor financiar milioanelor de români care au nevoie pentru a-şi plăti în această iarnă facturile la energie şi gaze naturale. Compensarea este un proces facil, iar cetăţenii nu vor fi nevoiţi să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut", a declarat ministrul Energiei.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Am aprobat OUG cu privire la compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale. Vorbim despre o compensare de 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români şi de 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze, aproximativ peste 65 la sută din totalul populaţiei”, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei de Guvern, Virgil Popescu.  

Ministrul a explicat că mecanismul de compensare va fi simplu: ”Mecanismul va fi unul foarte simplu. Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Pentru energia electrică vorbim despre un consum mediu lunar între 30 şi 200 de kilowaţi”.  

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Popescu a explicat că va fi permisă o abatere de 10%  

”Nu suntem absurzi înţelegem că totul este estimat, aşa că avem o abatere de 10 la sută”, a mai explicat ministrul.  

Compensarea se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe kW, iar Guvernul compensează 21 de bani pe kW la energia electrică.  

La gaze naturale, sistemul este acelaşi. Se are în vedere un reţ de referinţă de 150 de lei  

”150 de lei preţul de referinţă al gazului. Este cel mai mic preţ. Vom compensa 25% din valoarea gazului”, a mai declarat POpescu.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.