Executivul a aprobat, vineri, un memorandum cu tema „Ghidul digitalizării - Repere informative ale transformării digitale a serviciilor publice”. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a declarat că, prin acest memorandum, este creat un cadru clar şi concret pentru trecerea administraţiei publice locale în online. „Transformarea digitală din ministere şi autorităţi naţionale nu poate avea rezultate fără investiţii în digitalizare primăriilor şi a consiliilor judeţene”, a adăugat el. România are la dispoziţie fonduri de 50 de milioane de lei în acest an pentru a transpunerea acestui document în practica administrativă, iar până anul viitor, fondurile vor putea ajunge la 200 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prin acest memorandum, Guvernul sprijină pentru tranziţia administraţiilor locale către servicii publice electronice, punând la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice locale un Ghid al transformării digitale a serviciilor publice, precizează comunicatul de presă al Executivului.

El poate fi folositor în egală măsură şi autorităţilor publice centrale, în vederea simplificării accesului cetăţenilor la serviciilor publice şi îmbunătăţirii serviciilor publice digitale oferite, în concordanţă cu potenţialul actual al tehnologiei informaţiei.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Ghidul aprobat de Guvern printr-un Memorandum are un rol informativ, oferind instituţiilor publice soluţii tehnice deja existente, exemple de bune practici şi alte detalii de interes privind serviciile publice digitale şi pentru facilitarea înţelegerii cadrului legislativ în domeniu.

Administrat de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi de Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ghidul va fi publicat pe internet la adresa digitalizare.gov.ro. Va fi folosită o platformă de tip Wiki, care va permite actualizarea conţinutului ghidului de către entităţile interesate să contribuie şi să îmbunătăţească periodic recomandările în domeniul digitalizării serviciilor publice, urmând ca el să fie actualizat periodic pentru a reflecta evoluţiile tehnologice şi schimbările legislative.

România are la dispoziţie fonduri de 50 de milioane de lei în anul 2024 pentru a transpunerea acestui document în practica administrativă, iar până în 2025, fondurile vor putea ajunge la 200 de milioane de lei.

Va fi finanţată astfel digitalizarea a 1.000 de primării şi consilii judeţene, pentru:

- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor şi consiliilor judeţene cu Ghişeul.ro, platforma de plăţi online a statului;

- dezvoltarea de interfeţe standardizate pentru dialogul cu cetăţeanul, site-uri care să fie simple şi accesibile prin câteva clickuri;

- securitate cibernetică

- achiziţia echipamentelor IT pentru creşterea capacităţii administrative.

Ministrul Cercetării Bogdan Ivan a precizat că acest memorandum propus de MCID oferăun cadru clar şi concret pentru trecerea administraţiei publice locale în online. Transformarea digitală din ministere şi autorităţi naţionale nu poate avea rezultate fără investiţii în digitalizare primăriilor şi a consiliilor judeţene. 

„În această lună am lansat două iniţiative esenţiale pentru modernizarea instituţiilor locale: 
 
- Ghidul Digitalizării, care explică foarte clar tehnologiile momentului şi care se va concretiza într-un set de soluţii IT pentru digitalizarea serviciilor publice ale primăriilor şi consiliilor judeţene;
 
- finanţarea din bugetul MCID cu 50 de milioane de lei a investiţiilor în digitalizarea a 1000 de primării şi consilii judeţene în acest an. Pentru 2025, vom putea suplimenta aceste fonduri până la 200 de milioane de lei”, a scris Ivan, vineri pe Facebook.
 
El a adăugat că a găsit „soluţii pentru a investi simultan în transformarea digitală a României la nivel local şi central”.
 
„Mulţumesc echipei din MCID pentru munca depusă şi în special secretarului de stat Bogdan Dumea. Misiunea noastră e să trecem de la statul pe telefon la Statul Român pe telefon, la un click distanţă!”, a conchis Ivan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.