Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de el în 2008, scriu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, care publică, marţi, o nouă anchetă despre compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România.
Dan Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, înfiinţat de el în iulie 2008.
“CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore”, spune, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit sursei, la un moment dat Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi diluaţi de zece ori.
Jurnaliştii de la GSP mai spun că din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar şi în dosarul Petrom Service, iar traseul banilor este documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plăţi de la Bank of Cyprus către megacorporaţia BASF.
Jurnaliştii prezintă mai multe documente interne ale Hexi Pharma din care reiese că materia primă pentru substanţele dezinfectate ce ajungeau în spitalele din România era cumpărată la preţuri de 11 sau 19 euro şi revândută prin off-shore la 73 de euro sau 100 de euro kilogramul.
Detalii despre anchetă, pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan - www.tolo.ro.
Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare.
Investigaţia GSP se bazează pe relatarea unei surse din interiorul firmei, care afirmă că a avut trei discuţii cu patronul în care i-a semnalat acestuia neregulile în ceea ce priveşte concentraţia pentru Thor, Suprasept şi alte dezinfectante livrate spitalelor, spunându-i că aceasta nu e în regulă şi că reţetele nu se potrivesc cu etichetele. Răspunsul primit a fost că nu este treaba lui.
În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi face cercetări. De asemenea, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început verificări privind soluţiile de dezinfectare utilizate în spitale şi toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma vor trebui să verifice "prin autocontrolul propriu" eficienţa acestora, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Gazeta Sporturilor a anunţat că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept - biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 300 de spitale - sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30 la sută.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referindu-se la problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că principiul ”merge şi aşa” este extrem de păgubos şi au fost persoane care nu şi-au făcut datoria cum trebuie, şeful statului adăugând că se va face o analiză şi se vor trage concluzii.
Într-un comunicat de presă transmis joia trecută, Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.
"Cea mai bună soluţie este oprirea producţiei şi verificarea tuturor substanţelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunţită a tuturor concentraţiilor şi eficienţei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autorităţile care sunt abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de către noi şi vom oferi acces la toate informaţiile de care acestea au nevoie", spune Dan Condrea, owner Hexi Pharma.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.