Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, vineri, că, având în vedere scăderea numărului de doze de vaccin primite de România în 18 ianuarie, există o diferenţă între numărul de doze de vaccin disponibile şi numărul de persoane programate în următoarele trei săptămâni. Doza de rapel va fi, însă, asigurată pentru toată lumea şi deocamdată nu se impune amânarea rapelului pentru nicio persoană. În cazul în care acest lucru va fi necesar, CNCAV precizează că rapelul poate fi făcut şi la 42 de zile, fără a fi afectată eficacitatea.
”Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având în vedere ritmul vaccinărilor şi scăderea numărului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie, cu 51,3% (o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment există o diferenţă între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni şi numărul dozelor existente în stoc. Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranşele alocate săptămânal pentru România, aşa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană”, a transmis, vineri, CNCAV.
Sursa citată a precizat că, potrivit precizărilor din prospect şi ale OMS, ”efectuarea rapelului poate fi realizată în intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde, conform studiilor, până la 42 de zile, fără afectarea eficacităţii”.
Autorităţile precizează că, în cazul în care va fi necesară în viitor amânarea rapelului pentru vreo persoană, aceasta va fi automat anunţată.
”Persoana este anunţată, în mod automat, când este programată la rapel şi nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”, a mai precizat CNCAV.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, VAleriu Gheorghiţă, a declarat, joi seară, la B 1 TV, că până în 8 februarie sunt programate la vaccinare aproape 500.000 de persoane, iar în intervalul 1 - 21 martie alte 300.000 de persoane.
”Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero ”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, precizând că ”primele două săptămâni din februarie vor fi complicate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.