Aproape 130 de porci au fost sacrificaţi în localităţi ale judeţului Giurgiu în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, afirmând că printre animalele care au fost ucise în cadrul acţiunii preventive au fost descoperite animale bolnave, ai căror proprietari nu notificaseră autorităţile.
Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în satul Brăniştari, comuna Călugăreni, din judeţul Giurgiu şi un alt focar a fost confirmat în localitatea Mihai Bravu, autorităţile din Giurgiu finalizând uciderea preventivă a 129 de porci în cele două localităţi.
Directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu, a declarat, luni, pentru News.ro că la Brăniştari au fost ucişi preventiv 124 de porci, iar în Mihai Bravu, localitate aflată în zona de protecţie de trei kilometri instituită în urma depistării focarelor de pestă porcină de la Brăniştari, au fost sacrificate alte cinci animale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta a precizat că în timpul acţiunii de ucidere preventivă din localitatea Brăniştari medicii veterinari au descoperit în curţi porci care erau bolnavi, dar care erau ţinuţi în coteţe, fără ca proprietarii să notifice autorităţile.
„Rămânem pe supraveghere clinică în Mihai Bravu şi, dacă mai apar şi alte focare, vom lua aceeaşi decizie de ucidere preventivă. Vreau să spun că în Brăniştari, în momentul în care s-a făcut uciderea, s-au găst cazuri clinice clare de porci afectaţi şi despre care medicii nu fuseseră anunţaţi. Animalele erau ţinute în curţi” a spus directorul DSVSA Giurgiu.
Liviu Florescu a menţionat că în continuare sunt avute în vedere şi zonele în care apar mistreţi care ar putea fi purtători ai virusului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.