Poliţia Capitalei anunţă că, din cauza numărului mare de solicitări pentru eliberarea cazierului infracţiunilor sexuale, mai multe ghişee vor fi deschise sâmbătă şi duminică. Dacă solicitantul nu apare că ar fi săvârşit infracţiuni de natură sexuală, adeverinţa se eliberează de obicei pe loc.
”Având în vedere prevederile Legii nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare - până la operaţionalizarea Registrului, structurile de cazier judiciar pot elibera adeverinţe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 alin. (1). Întrucât, în ultima perioadă, numărul solicitărilor pentru eliberarea acestor documente a crescut semnificativ la nivelul structurilor din Bucureşti, în vederea oferirii unui serviciu de calitate cetăţenilor, Poliţia Capitalei a dispus ca, în zilele de 7 şi 8 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la nivelul fiecărui Sector de Poliţie va fi deschis câte un ghişeu de eliberarea a acestor documente”, a transmis Poliţia Capitalei.
Astfel, în ziua de 07.09.2019, între orele 09.00 – 17.00, vor fi deschise ghişee la nivelul următoarelor subunităţi:
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- Sectorul 1 Poliţie prin intermediul Secţiei 5 Poliţie;
- Sectorul 2 Poliţie prin intermediul Secţiei 8 Poliţie;
- Sectorul 3 Poliţie prin intermediul Secţiei 12 Poliţie;
- Sectorul 4 Poliţie prin intermediul Secţiei 15 Poliţie;
- Sectorul 5 Poliţie prin intermediul Secţiei 24 Poliţie;
- Sectorul 6 Poliţie prin intermediul Secţiei 22 Poliţie;
- Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie.
În ziua de 08.09.2019, între orele 09.00 – 17.00, vor fi deschise ghişee la nivelul următoarelor subunităţi:
- Sectorul 1 Poliţie prin intermediul Secţiei 2 Poliţie;
- Sectorul 2 Poliţie prin intermediul Secţiei 6 Poliţie;
- Sectorul 3 Poliţie prin intermediul Secţiei 12 Poliţie;
- Sectorul 4 Poliţie prin intermediul Secţiei 15 Poliţie;
- Sectorul 5 Poliţie prin intermediul Secţiei 18 Poliţie;
- Sectorul 6 Poliţie prin intermediul Secţiei 20 Poliţie;
- Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative la sediul Secţiei 10 Poliţie.
Cererea pentru eliberarea adeverinţei poate fi depusă, personal sau prin împuterniciţi pe baza unei procuri notariale, la Compartimentele de Relaţii cu Publicul.
”Dacă persoana căutată NU este cunoscută în evidenţele cazierului judiciar i se va i elibera, de regulă, pe loc, adeverinţa pentru persoane necunoscute cu menţiuni care pot face obiectul Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor pe modelul tipizat. Dacă persoana căutată APARE CU ORICE FEL DE MENŢIUNI în evidenţele cazierului judiciar, adeverinţa va fi eliberată în cel mult 30 de zile”, a mai transmis Poliia Capitalei.
În 29 iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.
Registrul este ”un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis fapte precum hărţuire şi hărţuire sexuală, trafic de persoane şi trafic de minori, proxenetism şi folosire a prostituţiei infantile, viol şi agresiune sexuală, act sexual cu un minor şi corupere sexuală a minorilor, pornografie infantilă, incest etc”.
Persoanele înscrise în baza de date – cei care au fost găsiţi vinovaţi de infracţiuni sexuale, după efectuarea pedepsei – vor fi obligate să anunţe intenţia schimbării domiciliului şi a deplasărilor din localitate mai lungi de 15 zile, iar poliţiştii sunt obligaţi să facă verificări periodic (minimum odată la trei luni).
De asemenea, există şi obligaţia de actualizare a altor date personale precum fotografii recente pentru o identificare rapidă şi exactă în cazul comiterii unei noi fapte, iar nerespectarea prevederilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
După modelul şi procedurile cazierului judiciar, persoanelor li se va elibera un certificat de integritate pe baza înscrisurilor în Registru, iar acesta va putea fi solicitat inclusiv înainte de angajare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.