Un adolescent în vârstă de 16 ani, din comuna gălăţeană Schela, elev la Seminarul de Teologie şi pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă pe care denumit-o ”Schela V1”, după numele localităţii natale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pasionat de astronomie, Andrei Marian Stoian a descoperit steaua variabilă pe care a denumit-o "Schela V1", după numele localităţii în care locuieşte, pe 3 ianuarie 2017, potrivit unui comunicat al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. 

Adolescentul în vârstă de 16 ani a reuşit acest lucru la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate, descoperirea astrului fiind rezultatul unei serii de observaţii realizate în ultimele luni ale anului 2016.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceste observaţii astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+.

”M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc «Schela» pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer", a spus Andrei-Marian Stoian.

”Schela V1” este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei.

Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Tânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic ”Sf. Ap. Andrei” Galaţi, este pasionat de astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi.

Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, tânărul a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului.

Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG-ul Cerc Schela.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.