Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, miercuri, că s-au alocat 250.000 de lei pentru efectuarea de săpături arheologice în vederea expertizării cavoului roman din secolul IV, descoperit întâmplător în anul 1974, şi punerea acestuia în valoare. Edilul a precizat şi că se va realiza o hartă turistică a municipiului, cu toate atracţiile din zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pentru săpăturile arheologice în vederea expertizării cavoului roman din secolul IV, s-au alocat 250.000 de lei, în urma unei licitaţii care a fost câştigată în urmă cu mai bine de o lună de Muzeul de Istorie din Galaţi, dar că mai este necesr un aviz din partea Ministerului Culturii.

"Sunt 250.000 de lei alocaţi pentru excavările care vor urma să înceapă. Sper ca săptămâna aceasta până la sfârşit să obţinem avizul Ministerului Culturii pentru că este ultimul  aspect de care mai avem nevoie pentru ca cei de la muzeu să poată începe lucrările", a declarat primarul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Anunţul vine după ce, sâmbătă, aproximativ 20 de persoane, majoritatea tineri, au cerut punerea în valoare a monumentului descoperit în 1974 în timp ce se făceau excavaţii pentru realizarea fundaţiei unui bloc. Monumentul a rămas şi acum sub o platformă betonată.

Tinerii au adus cu ei două plăcuţe informative cu textul "În acest loc, în anul 1974, s-a descoperit Cavoul Roman, monument ce datează din secolul IV" şi au amplasat una dintre plăcuţe pe jos, pe o bordură din parcare, la câţiva metri de un punct de colectare a gunoiului.

Pe de altă parte, referitor la un alt obiectiv care ar putea fi pus în valoare, poarta unui han turcesc datând din secolul al 19-lea care se află în prezent pe str. Egalităţii, primarul a spus că s-au alocat 150.000 de lei pentru excavări în zonă.

"Acolo au fost alocaţi 150.000 de lei pentru excavări. În urma săpăturilor şi raportului pe care îl vom primi de la specialişti vor urma ceilalţi paşi normali în vederea alocării de fonduri de la bugetul local în vederea punerii în valoare a
acestor edificii; sunt primele două în momentul de faţă", a mai spus Ionuţ Pucheanu.

El a adăugat că în ceea ce priveşte Cetatea de la Tirighina, Primăria va pune în valoare acest sit prin accesarea de fonduri europene.

"În urma săpăturilor arheologice am arătat că sunt în continuare vestigii care nu au fost încă scoase la suprafaţă. Am depus pentru fonduri europene, sunt aproximativ 4,5 milioane de euro. Proiectul este depus şi este în evaluare. Suntem convinşi că vom reuşi încheirea contractului şi atragerea fondurilor necesare pentru resistematizarea întregii zone
şi punerea acestui proiect pe o hartă", a mai afirmat primarul.

De altfel, în iunie, Biroul de Presă al Primăriei a anunţat că municipalitatea a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific a celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Castrul şi Castellum roman de la Tirighina
Barboşi, după ce echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie din Galaţi a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai - iunie 2017, pe o suprafaţă afectată de proiectul de finanţare europeană de 800 metri pătraţi.

Complexul de fortificaţii romane de la Barboşi este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina, iar în cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre.

De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic.

Acest proiect al Primăriei Municipiului Galaţi vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina Barboşi unde se află vestigiile unei aşezări romane din sec. 2-3 dHr, formată pe ruinele unei dave dacice.

Primarul Ionuţ Pucheanu a mai anunţat, miercuri, că urmează să fie identificate şi alte puncte de atracţie care să poată fi incluse în final într-o hartă turistică a municipiului Galaţi.

"Nu ne vom opri aici; urmează să fie identificate şi alte puncte de atracţie şi de interes care să poată beneficia de atenţia muncipalităţii. Sunem în plin proces de a realiza o hartă turistica a Galaţiului, care să poată fi predată celor
care vor poposi pe meleaguri gălăţene", a conchis primarul.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.