Grefierii, specialiştii IT, personalul conex şi auxiliar de la instanţele din judeţul Galaţi şi-au întrerupt marţi programul de lucru, asigurând doar cazurile urgente, în cadrul unui protest pe termen nedeterminat, nemulţumiţi de faptul că salariile le-ar putea scădea cu circa 50% dacă legea salarizării va fi adoptată în forma actuală.
Aproximativ o sută de grefieri, angajaţi care fac parte din personalul conex şi auxiliar, dar şi specialişti IT de la Tribunalul Galaţi, Judecătoria Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi şi-au întrerupt marţi, începând cu ora 11.00, programul de lucru şi s-au adunat în holul central al Palatului Justiţiei din Galaţi.
"Protestăm pe perioadă nedeterminată, nu ca interval orar, ca zile. Am înţeles că legea cadru privind salarizarea din fondurile publice mâine va fi discutată în Camera Deputaţilor; nu s-au luat în prima fază a Senatului în considerare amendamentele noastre ca şi personal auxiliar, nici amendamentele ministerului Justiţiei, nici ale CSM, a trecut aşa legea fără să se ţină cont de noi, de nevoile noastre pecuniare. Din calculele personale, ale specialiştilor, după 1 ianuarie 2018 vor scădea salariile noastre, nici măcar nu se vor menţine (...) Salariul unui grefier e posibil şi va scădea cu 50%; vorbim de un grefier simplu, nu de grefier şef, şi se vor scădea sporul de solicitare neuropsihică, iar sporul de vechime nu se discută în această lege cadru. Legat de volumul de muncă în prezent, la Judecătorii sunt peste o sută de dosare pe şedinţă, iar şedinţele sunt săptămânale", a declarat Mirela State, preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, sindicat care a organizat acţiunea de protest.
De altfel, o tânără, angajată pe postul de grefier debutant, a afirmat că dacă va ajunge la un salariul cu 50% mai mic se gândeşte să îşi schimbe locul de muncă.
"Am un salariu de 1.548 de lei, am inceput în februarie munca şi salariul va scădea cu 50%, cu acest salariu probabil că nu mă voi descurca; o să iau în calcul să îmi schimb şi locul de muncă", a afirmat tânăra.
Nemulţumiţi de proiectul legii salarizării sunt şi specialiştii IT ai instanţelor.
"Problemele noastre sunt în primul rând legate de salarizare, e principala nemulţumire pe care o avem. Nu avem salarii între 16.000 şi 20.000 de lei, cum s-a vehiculat. Eu am un salariu de 9.000 de lei, salariu de încadrare (....), este salariul meu, iar în urma legii salarizării noi putem ajunge, eu personal pot ajunge la 5.000 de lei, iar în varianta cea mai puţin optimistă, dacă nu sunttem trecuţi pe o grilă cu personalul auxiliar de specialitate, putem ajunge şi la 3.500-3.700 de lei", a afirmat un specialist IT.
Protestatarii au ieşit pentru scurt timp şi pe treptele din sediului Palatului Justiţiei, după care au revenit în holul central al instituţiei , unde vor sta până la ora 13.00. Ulterior aceştia vor relua programul de lucru, dar astfel de acţiuni sunt programate în continuare în fiecare zi, timp de două ore, în intervalul 11.00-13.00. Preşedintele Sindicatului IUS-LEX Galaţi, Mirela State, a declarat că acţiuni similare au loc şi la Judecătoriile Lieşti, Tecuci şi Tîrgu Bujor.
Potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galaţi, transmis luni, sindicaliştii solicită în primul rând rezolvarea problemelor legale de salarizarea personalului auxiliar de specialitate.
"Considerăm importanat de menţionat aspectul că dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă şi înregistrată la Senatul României, categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusă grefierilor, pentru anul 2022, este în cel mai bun caz la acelaşi nivel cu cea actuală, ceea ce va conduce la scăderea salariilor actuale începând cu data de 1.01.2018. Totodată, grefierii au preluat în ultimii ani şi continuă să preia atribuţii transferate de la magistraţi, rolul, importanţa şi răspunderea muncii crescând în mod corelativ. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent procentul este de 25-30%", se arată în comunicat.
De asemenea, se mai solicită reanalizarea coeficienţilor de salarizare propuşi de către iniţiatorii proiectului legislativ, cu incidenţă grefierilor, personalului auxiliar şi conex de la instanţe, dar şi modificarea coeficienţilor de salarizare propuşi, îndeosebi în sensul micşorării diferenţelor "uriaşe" propuse între salarizarea funcţiilor de conducere şi a celor de execuţie, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corecate corespunzător celelalte salarii şi coeficienţi.
O altă soolicitare vizează reintroducerea în textul proiectului a dispoziţiei care reglementează menţinerea salariului avut în plată, dacă prin noul proiect salariul rezultat este mai mic. Totodată, sindicaliştii doresc şi inserarea în proiectul de lege a unor dispoziţii exprese privind plata orelor suplimentare, precum şi a unor dispoziţii privind palta servciului de permanenţă în materie penală, similar dispoziţiilor aplicate altor categorii profesionale, precum poliţiştii sau medicii.
Sindicatul IUS-LEX Galaţi numără circa 150 de membri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.