Procurorul general al României, Gabriela Scutea, anunţă că, la o lună de la deschiderea dosarului penal privind infectarea a numeroase persoane cu SARS-Cov-2 la Suceava, încă se fac cercetări cu privire la fapte şi nu a început urmărirea penală cu privire la persoane, procurorii nedorind să pună presiune pe personalul medical din spitalul devenit focar de infecţie. Scutea afirmă însă că "este clar că au fost cazuri de îmbolnăvire intervenite în spital”.
Procurorul general Gabriela Scutea afirmă că, în perioada stării de urgenţă, unităţile de parchet au înregistrat "dosare pe o tipologie foarte diversificată”, existând 34 de infracţiuni pe categorii care au fost sesizate în această perioadă.
Dosarul cu faptele cele mai grave este cel privind infectarea cu SARS-Cov-2 la Suceava, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi declinat la Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a afirmat Scutea, într-un interviu acordat vineri Digi 24.
În acest context, procurorul general a arătat că în dosarul deschis după infectările de la Spitalul din Suceava nu au început audierile.
"Nu trebuie, în contextul infectării majore a populaţiei la Suceava, să mai accentuăm şi noi acest risc. Trebuie acum să ne concentrăm pe acele tipuri de acte care se pot efectua, şi o corespondenţă, trimiterea de documente de la Spitalul Judeţean Suceava, de la alte autorităţi publice care au competenţe în legătură cu măsurile epidemiologice care trebuiau implementate, toate aceste lucruri s-au desfăşurat. Dacă ne gândim, dosarul a fost deschis acum o lună, în 23 martie, în acest timp s-a lucrat. Urmărirea penală a rămas încă la nivelul urmăririi faptelor, nu suntem la nivelul urmăririi unor persoane determinate. Sunt foarte multe acuzaţii sub aspectul cărora se desfăşoară în prezent investigaţiile”, a spus procurorul general.
Scutea a afirmat că există certitudini cu privire la faptul că au fost persoane care s-au infectat în unitatea sanitară.
"Este o afirmaţie uşor cinică şi nu am verificat-o în concret, dacă numărul persoanelor decedate din judeţul Suceava care a crescut este sau nu în legătură cu starea de fapt din dosarul nostru. Va trebui să verificăm şi acest aspect. Este clar că au fost cazuri de îmbolnăvire intervenite în spital, infectarea să se fi produs acolo, iar aceste persoane, unele dintre ele, nu au rezistat. Este vorba de un fenomen masiv la Suceava”, a mai declarat procurorul general.
Gabriela Scutea a spus că procurorii se organizează şi realizează de pe acum liste cu cei care ar urma să fie audiaţi în dosar, însă anchetatorii nu doresc "să pună presiune pe personalul medical din Suceava” pentru ca acesta să îşi ocupe timpul cu răspunsuri la adresele de la Parchet.
"Vrem ca dumnealor să îşi protejeze sănătatea în primul rând, să se ocupe de menirea cu care sunt învestiţi, să aibă grijă de pacienţi, apoi în măsura posibilului să ne sprijine pentru efectuarea investigaţiei. Cred că sunt, întreg colectivul conectaţi la firul roşu al dosarului în aşa fel încât când vor începe să lucreze să o facă într-un ritm foarte susţinut şi cu rezultate consistente”, a mai spus procurorul general al României.
În ceea ce priveşte cazul de la Spitalul Gerota, unde un fost şef din Poliţia Bucureşti a infectat mai multe persoane, inclusiv cadre medicale, după ce a ascuns faptul că a fost plecat în Israel, procurorul general a spus că pacientul este în continuare sub indicaţii terapeutice privind izolarea, cu toate că a fost vindecat şi externat.
"Suntem pregătiţi ca în momentul în care nu mai avem bariere rezultate din indicaţiile medicale să începem audierile”, a mai spus procurorul general.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.