Fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii, însă a fost recrutat de fosta Securitate în scopul încadrării informative a studenţilor din Facultatea de Filosofie din Bucureşti şi a semnat în 23 octombrie 1980 un Angajament olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ "Negulescu II", anunţă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit adeverinţei publicate luni pe site-ul CNSAS, Mircea Dumitru a fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenţilor din Facultatea de Filosofie din Bucureşti şi a semnat la data de 23.10.1980 un Angajament olograf, primind numele conspirativ "Negulescu II". Conform documentelor de la dosar, Mircea Dumitru a avut un aport informativ scăzut, furnizând doar cinci note informative cu valoare pentru organele de Securitate.

"Pe perioada colaborării, a dat dovadă de solicitudine, furnizând informaţii utile muncii noastre", se arată într-o notă datată 23 aprilie 1986 şi aflată la dosar.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Potrivit art.2 lit.b din OUG 24/2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii prin care "se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".

În adeverinţă se precizează că documentele din dosar nu fac referiri la activităţi sau atitudini "potrivnice regimului totalitar comunist. "De asemenea, din conţinutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În cazul de faţă se constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art.2 lit.b din OUG 24/2008 pentru reţinerea calităţii de colaborator al Securităţii", se menţionează în adeverinţa emisă de CNSAS în cazul lui Mircea Dumitru.

CNSAS a mai constatat că nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea de ofiţer de Securitate a lui Mircea Dumitru.

"Elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art.2 lit.a şi b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008, astfel că domnului Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu şi Minerva, născut în data de 14.07.1960, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii în sensul legii", se arată ]n adeverinţa CNSAS.

Adeverinţa poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti de către orice persoană interesată în termen de 30 de zile de la publicare.

În octombrie anul trecut, Mircea Dumitru a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, spunând că a fost verificat de CNSAS, în urmă cu mai mulţi ani, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică.

"Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea. Am şi  o adeverinţă eliberată de CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, atunci când eu la universitate am fost prorector şi rector şi eram obligat de procedurile noastre să obţin această adeverinţă din partea CNSAS", declara fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.