Premierul Florin Cîţu a anunţat că România va avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor şi decriptarea materialelor online cu caracter abuziv, după ce a fost finalizat un program dedicat sănătăţii emoţionale şi siguranţei copiilor, în contextul pandemiei de COVID-19 - "Din grijă pentru copii".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Florin Cîţu a declarat, marţi, că măsurile din acest program sunt rezultatul întâlnirile avute de experţii din instituţii publice şi reprezentanţii societăţii civile. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Este un proiect la care ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt. Cele mai bune soluţii vin de la specialişti. Măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri şi şedinţe ale grupurilor tehnice de lucru care au adus la masă experţii din instituţiile publice şi societatea civilă, precum şi reprezentanţii părinţilor şi ai copiilor. Tocmai de aceea am încredere că proiectul este unul foarte bun şi o să fie un succes, a fost unul din cele mai ample procese de construcţie participativă coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este că au fost implicaţi în mod activ însuşi beneficiarii măsurilor propuse, copiii”, a afirmat Florin Cîţu. 
 
El a explicat că în cadrul programului vor fi şi măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor. 
 
"Nu venim doar cu măsuri ce ţin de creşterea rezilienţei copiilor, ci şi de creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor. Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor şi decriptarea materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt familiarizaţi cu mediul online, copiii trebuie protejaţi mereu, oriunde”, a transmis premierul. 
 
Potrivit datelor oferite de Guvern, 48% dintre copii şi părinţi s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situaţii de agresivitate, tulburări emoţionale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependenţă de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanţe pe parcursul pandemiei de COVID-19. 
 
"Pe parcursul anului 2020 au fost sesizate infracţiuni cu 8.122 de victime copii, iar în primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime copii. Un raport al Europol (2020) arată că Europa de Est a devenit în timpul pandemiei o sursă a producerii materialului de abuz şi/sau exploatare a copiilor în online, la nivel global din cauza restricţiilor de circulaţie şi a prezenţei excesive pe internet”, a transmis Guvernul. 
 
Sursa citată a menţionat că România este printre primele ţări europene care ia măsuri în această direcţie. 
 
"România devine astfel una dintre primele ţări europene care pune pe agenda publică de priorităţi dimensiunea sănătăţii psiho-emoţionale a copiilor, dar şi siguranţa acestora, în contextul noilor tipuri de ameninţări la care sunt expuşi. Programul aduce o abordare inovatoare în legislaţia naţională, din perspectiva faptului că măsurile sale adresează transversal două probleme majore cu privire la copii, în contextul pandemiei de COVID-19, respectiv suportul psiho-emoţional şi siguranţa acestora: 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19, introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculum şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor, siguranţa online", a arătat aceeaşi sursă.
 
Programul îşi mai propune, printre altele, realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracţiunilor în fiecare judeţ, dezvoltarea un sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online, implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi, crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii. 
 
Durata programului este de doi ani şi acesta va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.