Fiul disidentei comuniste Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la ceremonia publică ”30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului‟. Acesta susţine că cele câteva săptămâni de puşcărie pe care le-a făcut pentru că şi-a spus părerea înainte de 1989 nu-i permite să se declare o victimă a comunistului, în plus, nu înţelege de ce o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai. Iuhas spune că, dacă ceremonia este făcută în scopuri electorale, refuză să participe.
”Excelenei Sale, Domnul Klaus Werner Iohanis, Preşedintele României
Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la Ceremonia publică
„30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului‟ care va avea loc în data de 20 mai 2019. Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac. În primul rând, e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să partcip la un astfel de eveniment. Pe de altă parte nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral. Şi nu doresc de asemenea să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor. Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?”, a scris, fiul Doinei Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, pe Facebook.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acesta povesteşte că, în 21 Decembrie 1989, se afla printre cei ce au plecat spre centrul Clujului şi, la Astoria, Dumnezeu l-a ajutat să nu fie rănit.
”Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată ţara, mii de oameni printre gloanţe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toţii... Dacă am fost invitat în calitate de victimă a comunismului, pot să vă spun că nu, nu mă simt ca o victimă a comunismului. Victime ale comunismului au fost cei care şi-au pierdut viaţa sau sănătatea în închisorile comuniste, elitele politice, culturale, religioase, partizanii care au luptat în munţi care au dispărut la Sighet, Aiud, Piteşti, Canal şi multe alte centre de exterminare. Ca să enumăr doar câţiva – victime ale comunismului în ultimii ani înainte de 1989 au fost Vasile Paraschiv, muncitorii care s-au revoltat în Valea Jiului, muncitorii din Braşov care au participat la revolta din 15 noiembrie 1987, inginerul Gheorghe Ursu, Liviu Babeş, Iulius Filip, Radu Filipescu, grupul lui Petre Mihai Băcanu de la România Liberă... Şi mulţi, mulţi alţii!”, a mai scris Iuhas.
Potrivit acestuia, cele câteva săptămâni de puşcărie comunistă pe care le-a făcut doar pentru că şi-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii braşoveni nu-i dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.
”Singurul drept moral pe care l-am câştigat atunci a fost acela de a mă putea uita acum, fără ruşine, în ochii copiilor mei. Cu speranţa că-l veţi lăsa pe succesorul dumneavoastră să organizeze aniversarea Revoluţiei, atunci când e firesc, în luna decembrie, Leontin Horaţiu Iuhas”, este finalul mesajului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.