Ministrul Familiei Gabriela Firea afirmă că obiectivul ministerului pe care îl conduce este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsaţi de părinţi în grija statului să nu mai trăiască în acele “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă” negativă în întreaga lume după Revoluţie, anunnţând urgentarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară şi găzduirea copiilor instituţionalizaţi în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Strădania noastră este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsaţi de părinţi în grija statului să nu mai trăiască în acele “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă” negativă în întreaga lume după Revoluţie. Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară şi găzduirea copiilor instituţionalizaţi în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă. Copiii lăsaţi în grija statului sunt ca nişte mlădiţe firave. Au nevoie de dragoste şi de îngrijire, ca orice copil. Dar mai ales de încredere că pot depăşi trauma abandonului şi că au aceleaşi şanse ca şi restul copiilor”scrie Firea pe Facebook după o vizită la Complexul de tip familial „Dumbrava minunată” din Piteşti, unde câţiva băieţi cu vârste cuprinse între 12 -18 ani se află în grija statului.
Ea aminteşte că Ministerul Familiei a reuşit recent majorarea de 5 ori a sumelor alocate pentru cheltuieli personale, sume care nu mai crescuseră din 2014. Este vorba despre 10.000 de copii şi tinerii din sistemul de protecţie specială, îngrijiţi în centrele de tip rezidenţial, care vor primi de acum încolo mai mulţi bani de buzunar, pentru cheltuielile lor personale.
Majorarea s-a făcut de la 28 de lei/lună la 150 de lei, iar măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România” şi a fost iniţiată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, spune Firea.
De asemenea, am actualizat şi sumele alocate copiilor aflaţi în centre pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale şi jucării. Copiii vor primi între 580 de lei şi 1.338 lei, în funcţie de vârstă, faţă de între 366 de lei şi 844 de lei, cât primeau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.