Primarul general, Gabriela Firea, a comentat, joi, intenţia minisrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, de preluare a spitalelor de sub coordonarea autorităţilor locale, afirmând că ”este o decizie incorectă în primul rând faţă de pacienţi”. Firea a declarat că şi acum actul medical în spitale este coordonat de Ministerul Sănătăţii şi susţine că autorităţile locale nu pot numi manageri de spitale.
”Este o decizie incorectă faţă de pacienţi în primul rând, iar pe noi toţi, fie că reprezentăm autoritatea locală sau centrală, trebuie să ne preocupe felul în care ne raportăm la cetăţeni: pacienţii care au nevoie de actul medical să fie primiţi în unităţi moderne, foarte bine dotate, cu personal medical bine plătit şi intruit i să li se ofere condiţii decente, dacă nu condiţii europene de lux”, a declarat, joi, la Antena 3, primarul general Gabriela Firea, despre intenţia ministrului Sănătăţii de a prelua coordonarea spitalelor de la autorităţile locale.
Firea a făcut o comparaţie între spitale de copii din Bucureşti, unele insalubre, aparţinând de Ministerul Sănătăţii, şi altele aparţinând de Primăria Capitalei în care sunt condiţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În momentul în care doreşti să preiei spitalele din România, trebuie să investeşti. Până acum, din păcate, Ministerul nu s-a implicat aproape deloc. Investiţia autorităţilor publice locale pe durata pandemiei este de aproape 900 de milioane de de lei, iar contribuţia Ministerului Sănătăţii nu ajunge nici la 200 de milioane de lei”, a mai declarat primarul general.
Potrivit lui Firea, ”actul medical dintr-un spital este coordonat în totalitate şi în acest moment de către Ministerul Sănătăţii”.
”Ne duce pe o pistă falsă domnul ministru, pentru că managerii de spitale nu sunt aleşi de autorităţile locale. Poate pe o perioadă interimară de două-trei luni o autoritate locală poate să semneze poate să semneze un contract cu un manager, dar concursurile sunt foarte stricte”, a mai afirmat primarul general.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat, joi, că intenţionează preluarea coordonării medicale a spitalelor, aşa cum a fost pe durata stării de urgenţă, pentru a avea ”o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă”.
Din punct de vedere financiar, potrivit ministrului, unităţile medicale ar urma să depină în continuare de autorităţile locale.
Tătaru explică faptul că, pe durata pandemiei, s-a dovedit eficienţa măsurii ca spitalele să fie coordonate de către Ministerul Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.