Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, medicul Raluca Neagu, a declarat pentru News.ro că ficatul prelevat de la o tânără în vârstă de 23 de ani care a intrat în moarte cerebrală după ce a ajuns la spital cu un hematom intracerebral, fiind vorba despre un caz medico-legal, a ajuns la o fetiţă aflată în stare foarte gravă la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, dar şi la alt pacient din Bucureşti aflat în stare gravă, cu o afecţiune hepatică. Fetiţa în vârstă de 10 ani este acelaşi copil care trebuia să primească un lob de ficat de la un băiat de 14 ani din Suceava, la mijlocul lunii septembrie. Nu s-a mai întâmplat însă acest lucru pentru că familia băiatului s-a răzgândit şi nu a mai dorit să-i doneze organele, deşi ar fi salvat astfel şi alţi copii cu afecţiuni grave.
În acest moment fetiţa în vârstă de 10 ani care a primit o parte din ficatul donatoarei de la Iaşi este în secţia de ATI a Spitalului Grigore Alexandrescu, sub atenta supraveghere a medicilor, ea având acum şi anumite complicaţii. În perioada imediat următoare, medicii vor putea spune cum va evolua starea sa de sănătate.
„A fost o prelevare în cursul zilei de ieri dimineaţă, o donatoare de 23 de ani, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea, restul organelor nu erau eligibile pentru prelevare. Rinichii au rămas la Iaşi, dar ficatul a fost preluat la Bucureşti, pentru a se face spleet, un lob urmând să meargă la copilul la care se mai încercase transplant anterior de la donatorul de la Suceava, la care familia s-a răzgândit.
Un hematom intracerebral, deocamdată cazul este medico-legal, urmează medicina legală să stabilească ce s-a întâmplat. Este o moarte suspectă, dânsa a fost diagnosticată cu un hematom intracerebral. Când a ajuns la spital la angio CT avea acest hematom intracerebral, a fost operată dar din păcate era grav de la început. Părinţii iniţial nu au fost de acord să-i doneze organele, ulterior, după câteva zile, au revenit asupra deciziei. Noi iniţial renunţasem la ideea de a mai face donator, familia era plecată din ţară şi în momentul în care au venit au văzut despre ce este vorba, au fost de acord. Au cerut ei, ulterior”, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Neagu.
Surse medicale au declarat pentru News.ro că starea fetiţei de 10 ani de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală este gravă, ea având în acest moment complicaţii. A făcut acest transplant pentru că a avut atrezie de căi biliare, o boală hepatică terminală. Medicii vor comunica în perioada imediat următoare cum vor evolua lucrurile în cazul său. Acesta este cel de-al 7-lea transplant hepatic care se face de către echipa medicală în Centrul de Transplant Hepatic de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Cel de-al doilea pacient care a primit cea de-a doua parte a ficatului prelevat la Iaşi de la donatoarea de 23 de ani aflată în moarte cerebrală este o tânără de 26 de ani, care a avut tot atrezie de căi biliare şi care este mama unui copil de vârstă mică. Operaţia de transplant s-a făcut sâmbătă seară, la Spitalul Fundeni din Capitală.
INFO PLUS
La mijlocul lunii trecute, părinţii unui copil de 14 ani cu o boală neurologică şi care a intrat în moarte cerebrală la Suceava în urma unor complicaţii au refuzat să-i doneze organele care ar fi salvat astfel alte trei vieţi, după ce ar fi avut o discuţie cu duhovnicul lor. Şi asta după ce tatăl copilului îşi dăduse iniţial acordul pentru prelevarea organelor băiatului.
La acea vreme, o echipă medicală de la Spitalul Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, de la Centrul de Transplant Hepatic pediatric a ajuns la Suceava. Ficatul care ar fi urmat să fie atunci prelevat de la băiatul de 14 ani ar fi trebuit să ajungă la fetiţa de 10 ani aflată în stare gravă la unitatea sanitară din Capitală, pacienta cu atrezie de căi biliare. În acelaşi timp, în acea perioadă în care medicii primiseră acceptul pentru donarea organelor băiatului de 14 ani la Iaşi, alţi 6 copii cu diferite afecţiuni grave fuseseră chemaţi la spital pentru stabilirea compatibilităţii. Pentru că părinţii băiatului s-au râzgândit însă ulterior, întreg procesul de transplant în cazul copiilor care ar fi fost compatibili, aici fiind inclusă şi fetiţa de 10 ani, a fost anulat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.