Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului, de Ziua Internaţională a Asistentelor Medicale, repararea unor ”grave inechităţi” în ceea ce priveşte această categorie profesională, mai ales în contextul adoptării OUG care blochează creşterea chetuielilor salariale. ”Deşi majoritatea asistentelor medicale asumă afectarea profundă a vieţii de familie pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin desfăşurarea activităţii în cadrul unor programe atipice, nivelul veniturilor obţinute nu reflectă acest tip de sacrificiu personal făcut în interes public”, afirmă sindicaliştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, 12 mai, este Ziua Internaţională a Asistentelor Medicale. Urărilor tradiţionale adresate asistentelor medicale, Federaţia Solidaritatea Sanitară le adaugă prezenta acţiune de informare publică privind situaţia dramatică în care se află asistentele medicale care lucrează în sectorul public de sănătate din România. Demersul este cu atât mai relevant în condiţiile în care astăzi, de Ziua Internaţională a Asistentelor Medicale, Guvernul urmează să adopte Ordonanţa de Urgenţă care, printre altele, blochează creşterea cheltuielilor salariale, având ca efect menţinerea asistentelor medicale în situaţia de discriminare gravă în care se află în acest moment”, a transmis, vineri, Federaţia Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, salariul mediu al asistentelor medicale este în acest moment la acelaşi nivel cu salariul mediu de la nivel naţional (cel valabil pentru toţi angajaţii din România).  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Există însă o diferenţă esenţială: marea majoritate a asistentelor medicale lucrează în zilele libere şi în turele de noapte (peste 40% din timpul de lucru fiind desfăşurat în cadrul acestor programe de lucru atipice). Cu alte cuvinte, deşi majoritatea asistentelor medicale asumă afectarea profundă a vieţii de familie pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin desfăşurarea activităţii în cadrul unor programe atipice, nivelul veniturilor obţinute nu reflectă acest tip de sacrificiu personal făcut în interes public”, au arătat sindialiştii.

Ei au explicat că rămânerea în urmă a salarizării asistentelor medicale este generată de două cauze: salariile de bază mult mai mici decât ale altor categorii profesionale (coeficienţii de ierarhizare foarte mici) şi nivelul foarte redus al plăţii pentru munca efectuată în zilele libere şi în timpul nopţii.

”Precizăm că actuala formă a legii salarizării afectează cel mai grav asigurarea continuităţii serviciilor medicale (plata gărzilor suplimentare ale medicilor fiind în aceeaşi situaţie). Veniturile salariale medii nete ale asistentelor medicale au scăzut continuu atât în raport cu celelalte categorii profesionale din Sănătate, cât şi în raport cu alte funcţii bugetare”, au adăugat reprezentanţii federaţiei.

Conform acestora, raportul dintre veniturile medii nete ale asistentelor medicale şi cele ale altor categorii profesionale din sistemul public de sănătate a scăzut în perioada 2013-2023 (scădere accentuată de fapt în perioada 2019-2023) începând cu 0,10 şi ajungând până la 0,40. Această situaţie are drept consecinţă o rămânere în urmă faţă de salariile medii nete ale funcţiilor aflate în partea superioară a ierarhiei (ex.: medici) şi o creştere a aproprierii faţă de funcţiile aflate în partea inferioară a ierarhiei (ex. personalul auxiliar sanitar).

De asemenea, asistentele medicale absolvente de postliceală au salariul de bază mai mic decât unele funcţii cu studii mediii din alte sectoare bugetare. 

Suplimentar, creşterea galopantă a inflaţiei a depăşit deja creşterile veniturilor salariale în cazul unei bune părţi din asistentele medicale, au menţionat sindicaliştii.

”Deşi această situaţie este cauzată de seria guvernelor care s-au succedat la putere din 2017 până acum, o prezentăm actualului Guvern şi, mai ales, celui viitor, cu solicitarea noastră pentru remedierea urgentă a situaţiei asistentelor medicale. Pentru a repara această gravă inechitate este suficient ca guvernul să aplice propunerile pe care le Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a prezentat în mod consecvent din anul 2017 până în prezent. Precizăm de asemenea că aceste propuneri sunt transpuse în proiectul noii legi a salarizării, varianta pentru Sănătate. Precizăm că repararea acestei nedreptăţi este pe primul loc al revendicărilor aferente protestelor programate de Federaţia Solidaritatea Sanitară pentru luna iunie, după instalarea noului Guvern”, au mai arătat reprezentanţii federaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.