Federaţia Sanitas a transmis că, miercuri, în şedinţa de Guvern se va vota ”tradiţionala Ordonanţă de Urgenţă care an de an adânceşte sărăcia salariaţilor bugetari”. Prevederile OUG referitoare la măsuri bugetar-fiscale pentru 2021 sunt considerate ”ilegale şi imorale” de către sindicalişti.
”În şedinţa de Guvern de astăzi, 30 decembrie 2020, se votează tradiţionala Ordonanţă de urgenţă care an de an adânceşte sărăcia salariaţilor bugetari! Culmea ipocriziei Guvernului nou instalat este că, invocând situaţia epidemiologică şi motivând necesitatea emiterii reglementărilor din OUG pe baza efectelor negative ale pandemiei asupra economiei ţării, guvernanţii noştri nu se dau înapoi de la a “sancţiona” tocmai salariaţii care se luptă cu pandemia, în prima linie, de mai bine de 10 luni şi o vor face în continuare, din păcate cu sacrificiul propriilor vieţi sau deseori a vieţii membrilor lor de familie”, a transmis, miercuri, Federaţia Sanitas.
Sindicaliştii consideră că măsurile sunt ”ilegale şi imorare”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De ce sunt măsurile legiferate ilegale?
Pentru că încalcă dreptul legal al celor mai discriminate şi prost plătite categorii de salariaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială (personalul tehnic-administrativ şi de deservire (TESA), infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, liftierii, muncitorii, asistenţii sociali) de a beneficia de creşterile salariale prevăzute de Legea 153/2017 începând cu 1 ianuarie 2021.
De ce sunt măsurile legiferate imorale?
Pentru că este imoral să motivezi necesitatea luării măsurilor care le aduce deservicii majore acestor salariaţi cu însăşi fenomenul pe care aceştia se luptă să îl combată! Nu poţi, din punct de vedere moral, să declari că iei măsuri pentru combaterea epidemiei şi a efectelor acesteia, sancţionând angajaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială, oameni care sunt în prima linie a luptei pentru stoparea acesteia! Pentru că în perioada iulie – decembrie 2020, reprezentanţii Guvernului la cel mai înalt nivel (Guvern susţinut de aceleaşi forţe politice ca şi astăzi) au oferit garanţii ferme că în anul 2021 vor corecta inechităţile Legii salarizării şi ale Regulamentului de sporuri, nu le vor adânci” au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia trec în registă prevederile cu impact negativ asupra salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă Socială:
“Art.I. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) şi alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.”
Conform acestei prevederi salariaţii cu cele mai mici venituri: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, economişti, jurişti, referenţi, muncitori, liftieri etc., nu vor putea beneficia de dreptul legal de creştere a salariului de bază începând cu 1 ianuarie 2021.
“Art.I. – (3) Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Conform acestor prevederi:
- Sporul pentru condiţii de muncă va fi în continuare stabilit, în mod discriminator şi nelegal, în opinia noastră. Astfel, şi în anul 2021, pentru medici şi asistenţi medicali se va stabili prin raportare la salariul de bază aflat în paltă iar pentru restul personalului (farmacişti, biologi, fiziokinetoterapeuţi, psihologi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, personal TESA etc.) se va stabili prin raportare la salariul de bază din 2018.
- Sporul de noapte/de tură se va stabili pentru TOT PERSONALUL din Sănătate şi Asistenţă Socială prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018.
- Sporul pentru asigurarea continuităţii (pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale) se va stabili prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 pentru tot personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar care asigură continuitatea în unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială.
- Tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă se vor stabili prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018.
“Art.I. – (4) Prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020.”
Indemnizaţia lunară de hrană rămâne şi în anul 2021 la nivelul anului 2019.
Având în vedere modalitatea de calcul prevăzută de Legea 153/2017, salariaţii pierd 37 de lei lunar. (2080x2:12=347 lei, faţă de 2300x2:12=384 lei).
“Art. VII – Alineatul (1^2) al articolului 165 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(1^2) Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2022, cadrele didactice prevăzute la alin. (1^1) care desfăşoară activitate integrată beneficiază şi de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut.”
Personalul didactic medico-farmaceutic din universităţi (medic, medic stomatolog sau farmacist) care desfăşoară activitate integrată avea dreptul conform Legii 205/2020, începând cu 1 ianuarie 2021, la o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei, iar termenul a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2022. Astfel, medicii şi farmaciştii angajaţi în spitale, cu integrare clinică, vor fi discriminaţi, în continuare, şi în anul 2021, în ceea ce priveşte drepturile salariale.
Şedinţa de Guvern este programată la ora 14.30.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.