Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România anunţă că zeci de vârstnici, proprietari de terenuri care deţin hotărâri judecătoreşti privind repunerea în posesie asupra a 17.000 de hectare de teren forestier, au intrat în greva foamei. Federaţia susţine că de două decenii o hotărâre irevocabilă a sistemului judiciar nu este respectată de către autorităţile române, iar negocierile cu acestea pentru o înţelegere amiabilă au eşuat, din nou, la 31 august.
”Nostra Silva, o federaţie care reuneşte comunităţile istorice de proprietari de păduri şi păşuni din România, a solicitat direct, doamnei Roberta Metsola, preşedinte al Parlamentului European, intervenţia de urgenţă în vederea medierii dialogului cu o delegaţie a proprietarilor români prezenţi la începutul acestei săptămâni în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Începând cu 5 septembrie 2023, ora 17, zeci de cetăţeni europeni, majoritatea cu vârsta peste 70 ani, unii peste 80 ani, au intrat în greva foamei, ca urmare a lipsei unui dialog cu autorităţile. Pentru o parte din aceste persoane, forma de protest le pune viaţa în pericol. Motivul protestului este situaţia fragilă a statului de drept în România: deţin o hotărâre judecătorească irevocabilă, din anul 2004, care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 17.000 hectare de teren forestier, precum şi o hotărâre de condamnare a Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la respectul bunurilor (Hotărârea din 8 noiembrie 2022 din cauza Văleanu şi alţii contra României)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi şi semnat de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România.
Conform sursei citate, pe lângă decizia CEDO există şi alte sute de proceduri judiciare câştigate în România, însă cu toate acestea Asociaţia Composesorală Borşa, declarată tezaur istoric conform legislaţiei naţionale, ”nu deţine niciun metru pătrat de pădure din cele 17.000 restituite de justiţie”.
”Caz unic în Europa: o hotărâre irevocabilă a sistemului judiciar nu este respectată, de 20 de ani, de autorităţile executive şi administrative. Negocierile cu autorităţile române pentru o înţelegere amiabilă au eşuat, din nou, la 31 august 2023, motiv pentru care, imediat, reprezentanţii proprietarilor s-au deplasat la Strasbourg, pentru a prezenta instituţiilor europene situaţia lor disperată şi dramatică. Lipsirea de efecte a hotărârilor judecătoreşti, timp de decenii, într-un stat membru al Uniunii Europene, ucide ideea de dreptate şi spiritul de echitate. Sistemul democraţiei constituţionale este asociat indisolubil cu statul de drept: instituţiile europene nu pot să rămână impasibile la o situaţie incompatibilă cu valorile Europei”, precizează reprezentanţii Federaţiei.
Aceştia susţin că oficialii Curţii Europene a Drepturilor Omului au refuzat un dialog cu reprezentanţii proprietarilor de terenuri ”pentru că aceşti cetăţeni europeni români nu au făcut o programare online, cu două săptămâni înainte de a se prezenta la instanţa Europeană”.
”Oamenii din faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi-au riscat sănătatea şi viaţa pentru a trage un semnal stăruitor de alarmă: democraţia şi statul de drept în România sunt doar nişte concepte iluzorii, nişte forme fără fond, atâta timp cât hotărârile judecătoreşti nu sunt respectate”, se mai arată în documentul citat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.