Faleza de la Costineşti se află într-un stadiu avansat de degradare, iar zona respectivă a fost îngrădită de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) pentru siguranţa localnicilor şi a turiştilor. Faleza este inclusă într-un proiect de reducere a eroziunii costiere în urma căruia staţiunea Costineşti va beneficia de o protecţie costieră de peste 2.500 de metri liniari şi de 16 hectare de plajă nouă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Consilierul local din Costineşti Mugurel Radu Călin afirmă că starea falezei s-a agravat în ultimii ani şi acuză autorităţile care răspund de această zonă că nu iau nicio măsură în legătură cu gestionarea riscurilor existente în zona costieră. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“A trecut un deceniu de la ultimele lucrări provizorii de stabilizare a ţărmului mării în zona falezei Costineşti. Starea acesteia s-a agravat extrem de mult în iarna 2018-2019, când fenomene hidro- meteorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilităţii întregii faleze şi a construcţiilor din zonă. În ultimii ani au loc dese alunecări şi prăbuşiri ale falezelor, în contextul nerealizării de urgenţă a lucrărilor de stabilizare. În anul 2018, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a realizat un studiu privind stadiul lucrărilor hidrotehnice de protecţie a falezei Costineşti din care rezultă faptul că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planşele de beton, care au rol de susţinere, să se disloce şi să se prăbuşească, însă până în prezent să nu se ia nicio măsură concretă pentru gestionarea riscurilor existente în zona costieră”, a transmis consilierul local. 
 
ABADL a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că faleza din Costineşti este inclusă în proiectul “Reducerea eroziunii costiere Faza II”. 
 
 
“Faleza de la Costineşti care este ameninţată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră este inclusă în proiectul <<Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)>>. Staţiunea Costineşti va beneficia în cadrul proiectului de o protecţie costieră de 2.550 de m liniari şi de 16 hectare de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente, vor fi construite epiuri marine noi încastrate în ţărm şi vor fi instalate structuri pentru valorificarea biodiversităţii marine - recifi artificiali”, a precizat ABADL. 
 
Sursa citată menţionează că zona respectivă este monitorizată şi a fost îngrădită pentru siguranţa localnicilor şi a turiştilor. 
 
“Obiectivul general al proiectului este acela de a proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului şi a standardelor de viaţă ale comunităţilor locale de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre şi de a spori siguranţa în zona de sud a coastei, grav ameninţată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră. În prezent Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral monitorizează zona şi a îngrădit-o pentru siguranţa localnicilor şi turiştilor”, a mai adăugat ABADL.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.