Pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă, o boală autoimună care afectează sistemul nervos central, au realizat o expoziţie de artă în onoarea pictorului Ştefan Luchian, care a suferit de această boală. Lucrările de artă sunt expuse, până în 30 noiembrie, într-un hotel din Bucureşti.
Mai mulţi pacienţi cu scleroză multiplă sunt autorii unei expoziţii de artă realizată în onoarea marelui pictor Ştefan Luchian, care, la rândul său, a suferit de această maladie. Expoziţia este intitulată ”între pământ şi cer”.
Printre artiştii care expun se numără Bianca Luca, diagnosticată cu scleroză multiplă în anul 2023, la vârsta de 17 ani.
”Ştefan Lucian reprezintă o mare inspiraţie pentru mine. Pot vedea stările şi emoţiile în fiecare dintre tablourile sale”, a povestit tânăra, miercuri seară, la Medika Tv.
Ea a spus că perioada cea mai grea pentru ea a fost cea în care aproape şi-a pierdut vederea la unul dintre ochi, fapt care a afectat-o grav, având în vedere că iubeşte arta şi nu se mai putea dedica acesteia. Tratamentul a ajutat-o să ajungă cât mai aproape de o viaţă normală, iar acum este studentă în primul an la Facultatea de Artă.
”Eu am folosit arta şi abilitatea de a crea pentru a lupta cu această afecţiune. Pe mine desenul m-a ajutat din ce în ce mai mult, de când am fost diagnosticată cu această afecţiune, să mă pot detaşa, să nu mă gândesc atât de mult, să nu mă îngrijorez în legătură cu stările mele”, a explicat Bianca Luca.
Simona Tănase, preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple, a afirmat, tot la Medika TV, că este a doua expoziţie realizată de pacienţi care au fost diagnosticaţi cu scleroza multiplă.
Simona Tănase a declarat că nu există un registru privind numărul bolnavilor cu scleroză multiplă în România, însă estimările sale arată că peste 20.000 de persoane ar suferi, la nivel naţional, de această boală. Anual, aproximativ o mie de pacienţi sunt diagnosticaţi cu această boală, a precizat Simona Tănase.
Expoziţia este deschisă într-un hotel din Capitală, până în 30 noiembrie.
Lucrările sunt de vânzare, iar fondurile obţinute sunt donate asociaţiilor de bolnavi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.