Expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel afirmă că persoanele care merg în zone tropicale trebuie să se informeze asupra riscurilor la care se supun în ceea ce priveşte contractarea de boli tropicale. Ea este de părere că şi agenţiile de turism ar trebui să le explice clienţilor care sunt riscurile la care se supun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ioana Stăncel, expert în politici publice de sănătate, consideră că este ”îngrijorătoare” lipsa educaţiei sanitare pentru românii care merg în zone tropicale şi care se expun riscului de a contracta boli tropicale care pot fi prevenite fie prin tratament profilactic, fie prin vaccinare. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Lansăm acest avertisment: unele dintre aceste boli au vaccinuri, altele au tratament profilactic. Avem repelenţi pentru insecte pe care trebuie să le aplice fiecare persoană pe piele, avem conduită pentru acoperirea tegumentelor, să evite expunerea în mediul exterior dimineaţa foarte devreme şi seara, să folosească plasele la locuri de cazare. Persoanele care îşi pot permite o astfel de vacanţă îşi pot permite şi astfel de profilaxii, dar trebuie să fie informaţi”, a afirmat Ioana Stăncel, miercuri seară, la Medika Tv.
 
Ea a explicat că în unele dintre statele tropicale obţinerea vizei este condiţionată de carnetul de vaccinări. În România, cel care trebuie să prescrie tratamentul profilactic este medicul specialist, nu farmacistul. 
 
”Prescripţia şi tratamentul trebuie făcut de către specialist. În unele aeroporturi internaţionale mari, şi farmaciştii pot face aceste prescripţii, pentru că sunt familiarizaţi. Însă în România, cei care călătoresc în astfel de ţări e bine să se adreseze medicului specialist”, a spus Ioana Stăncel. 
 
Medicul mai consideră că este ”moral” ca agenţiile de turism care vând pachete pentru ţări tropicale să îşi informeze clienţii şi asupra riscurilor.
 
”Cred că agenţiile de turism au o obligaţie etică, morală, să informeze toţi beneficiarii serviciilor lor asupra acestor riscuri”, a adăugat expertul în politici de sănătate.
 
Ea a spus că ”nici ca timp, nici costuri” realizarea acestor tratamente nu implică foarte mult.
 
Ea a mai explicat că, în prezent, în pofida creşterii temperaturilor pe fondul încălzirii globale, nu există risc pentru populaţia generală în ceea ce priveşte transmiterea malariei, pentru că nu există vectorii care transmit boala.
 
Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în ultima luna la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”, în cazul unor pacienţi care călătoriseră recent în Zanzibar.
 
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, Simon Florescu, afirma că doi dintre cei patru turişti români întorşi recent din Zanzibar şi internaţi cu malarie sunt în continuare în spital, iar starea unei femei este foarte gravă, ea respirând asistată de aparate. Medicul atragea atenţia, la Medika Tv, asupra faptului că turiştii care merg în zone unde există boli tropicale ar trebui să aibă înainte o discuţie cu medic specializat în tratarea bolilor infecţioase şi ar trebui să ştie că şi înainte de călătorie, şi pe timpul şederii şi după întoarcerea în ţară este nevoie de tratament profilactic.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.