Mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa vor participa la două competiţii naţionale, pentru prima dintre acestea construind un robot care se va duela cu alţi 52 în cadrul întrecerii First Tech Challenge, iar pentru cea de-a doua au realizat un satelit funcţional de mărimea unei doze de suc, care, aruncat de la înălţime, trebuie să colecteze diverse informaţii, printre care temperatura, presiunea aerului, umiditatea.
Profesorul Ion Băraru, coordonatorul acestor proiecte, împreună cu elevii care au lucrat la acestea, şi-au prezentat realizările, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Centrul de Cercetări al Elevilor din cadrul Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân".
“Primul concurs în ordinea cronologică este FTC - First Tech Challenge, la care se prezintă acest robot care concurează cu alţi 52 de roboţi din ţară. Competiţia va avea loc între 24 - 26 martie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Celălalt concurs, CanSat, se va desfăşura între 19 - 23 aprilie”, a afirmat Ion Băraru.
Astfel, elevii au avut de realizat pentru First Tech Challenge un robot care să poată captura nişte bile, să le poată alege în funcţie de culoarea acestora şi apoi să le arunce la coş. Robotul elevilor se va duela cu roboţi similari, iar câştigător va fi desemnat cel care poate arunca mai multe bile la coş şi care va detecta semnalele luminoase ale bilelor respective.
“Robotul nostru îşi îndeplineşte misiunea completă: poate să capteze bilele, să le arunce, să detecteze semnalele luminoase şi să le interpreteze petnru că alianţa noastră are o anumită culoare şi trebuie să aleagă acea culoare”, a explicat Tina Sandu, elevă în clasa a XI-a, care a lucrat la acest proiect.
Ea a mai spus că echipa are în total 16 elevi, iar lucrul la acest proiect a început la sfârşitul anului trecut.
Cei mai buni roboţi în urma competiţiei naţionale vor participa la faza internaţională care va avea loc în SUA.
O altă competiţie în care sunt implicaţi elevi de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" este CanSat. În cadrul acestui concurs, trebuie realizat un satelit funcţional de mărimea unei doze de suc.
“A trebuit să facem designul şi să construim un ansamblu de componente controlate de un micro-controller, nişte senzori încapsulaţi practic într-un volum similar cu cel al unei doze de băutură răcoritoare şi care să cadă de la o altitudine de 1.000 de metri şi pe măsură ce cade trebuie să colecteze date referitoare la temperatură, la presiunea aerului, la umiditate, inducţia magnetică terestră, iar camera care trebuie să înregistreze imagini. Toate dispozitivele pe care le avem noi acolo au un scop bine precizat. Camera ne dă voie să analizăm zona în care urmează să cadă satelitul sau senzorul de inducţie magnetică, poate fi folosit, spre exemplu, pentru descoperirea unor zăcământe de fier. Tot ce am făcut noi are aplicabilitate şi poate fi dezvoltat mai departe”, a povestit Răzvan Ursu, unul dintre cei şase elevi care a lucrat la acest proiect.
El a explicat că aceasta este o competiţie foarte dificilă, toate echipele sunt foarte bine pregătite şi speră că echipa Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" a învăţat din greşelile anilor trecuţi. Răzvan Ursu speră să fie depăşit rezultatul din anii trecuţi, când elevii constănţeni s-au clasat pe locul trei, respectiv locul doi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.