Consilierii generali ai Capitalei sunt aşteptaţi să voteze, joi, un proiect de hotărâre prin care i se acordă titlul de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu, singurul român care zburat în spaţiul cosmic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Iniţiativa privind acordarea titlului de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu aparţine Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere ”Slt. Ecaterina Teodoroiu”.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul şi de atunci a rămas singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spaţial ”lntercosmos" şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. 
 
Născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov, de profesie inginer aeronautic, el a fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonauţilor a crescut la peste 450.
 
Din punct de vedere material, pentru realizarea sa Dumitru Prunariu a primit ca recompensă echivalentul a trei salarii sub formă de primă, acordată de ministrul Apărării, şi a fast înaintat cu un an înainte de termen la gradul de căpitan. 
 
În anul 1992, la propunerea sa, a fost înfiinţată Agentia Spaţială Română, Prin decizia Guvernului, Agenţia reprezintă România pe linie de activităţi cosmice la ONU, în relaţiile cu agenţii internaţionale sau naţionale, ca de exemplu: Agenţia Spaţială Europeană, NASA, CNES etc. 
 
Prin Decretul nr. 422/2000 al Preşedintelui României, comandorul Dumitru Prunariu a fast înaintat la gradul de general de flotila aeriană (general cu o stea) şi decorat pentru activitatea profesională cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer. În anul 2003, a fost avansat la gradul de general-maior de aviaţie (general cu două stele).
 
Acordarea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local, se arată în referatul de aprobare care însoţeşte proiectul supus votului în şedinţa de joi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.