Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spune că Guvernul nu îşi asumă un proiect de lege de modificare a legii pensiilor pentru grefieri şi personalul auxiliar din justiţie, manifestându-şi disponibilitatea pentru a discuta o ameliorare a cadrului legislativ în această privinţă. Grefierii au anunţat că vor decide alte forme de protest, în funcţie de votul deputaţilor de marţi.
“Întâlnirea de astăzi a vizat două subiecte, ambele au incidenţă cu Corpul Profesional al Grefierilor şi personalului auxiliar din Justiţie. Subiectul numărul unu a vizat iniţiativele parlamentare de modificare a legii pensiilor acestui corp profesional, concluzia întâlnirii, Guvernul nu îşi asumă politic un astfel de proiect de lege, în ceea ce îi priveşte au disponibilitatea de a ne aşeza la masă şi de a discuta o posibilă ameliorare a cadrului legislativ sau o clarificarea acestuia pentru toate corpurile profesionale, însă este un demers de durată, nu un demers care să se tranşeze de pe o zi pe alta”, a declarat Dumitru Costin, la finalul întâlnirii avute cu premierul Ludovic Orban.
Un alt subiect discutat de sindicate cu premierul a vizat dezechilibrele la salarizare pentru grefieri şi personalul auxiliar din justiţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Cel de-al doilea subiect care a vizat corpul profesional al grefierilor şi personalului auxiliar îl reprezintă dezechilibrele în salarizare. Există o dată cu publicarea legii 153 o multitudine de speţe individuale, care au dus la apariţia unor discriminări în interiorul acestui grup profesional, lucru pe care l-am semnalat în ultimii doi ani, inclusiv prin acel protest organizat aici în Piaţa Victoriei. Pentru a vă da seama de gravitatea acestor speţe, doar de la începutul acestui an au fost înregistrate în instanţele din România peste 400 de cazuri individuale care vizează astfel de discriminări în ceea ce priveşte salarizarea acestor categorii socio-profesionale”, a spus liderul BNS.
El a mai adăugat că aceste lucruri vor fi analizate în cadrul unui grup din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi ai Ministerului de Finanţe şi sindicalişti.
La rândul său, reprezentantul Federaţiei Publisind, Cătălin Trăistaru, a afirmat activitatea rămâne suspendată în cursul acestei zile, iar miercuri se va decide ce forme de protest vor fi întreprinse.
“Ne-am asigurat că domnul prim-ministru cunoaşte despre existenţa formelor de protest şi am aflat că ştie în detaliu toate formele de protest, inclusiv că astăzi am întrerupt activitatea la nivel naţional. În ceea ce priveşte paşii pe care noi îi vom face, noi vom aştepta votul şi vom rămâne în forme de protest, respectiv activitatea va rămâne întreruptă astăzi. Mâine dimineaţă vom convoca adunările generale extraordinare ale organizaţiilor sindicale, vom prezenta rezultatele acestei întâlniri şi vom decide ce alte forme de protest vom întreprinde. Suntem hotărâţi să declanşăm şi forme ulterioare de protest, chiar în paralel cu discuţiile referitoare la salarizare până la rezolvarea inechităţilor de natură salarială, dar toate depinde de votul pe care azi Parlamentul îl va asuma”, a spus Trăistaru.
Eliminarea pensiilor speciale se află pe ordinea şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor, şedinţa fiind programată la ora 14.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.