Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, spune că decizia desecretizării documentelor solicitate de DNA în cazul dosarului privind cheltuielile făcute din fondurile operative ale DIPI încă nu a fost luată, însă există discuţii între specialiştii MAI şi cei ai DNA pentru analizarea soluţiilor legale şi a paşilor care urmează să fie făcuţi.
„Săptămâna trecută am avut o întâlnire de lucru pe care o consider foarte bună cu colegii de la DNA. Practic, am mediat întâlnirea din cadrul celor două structuri specializate din cadrul DNA şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne specializate şi cu responsabilităţi pe gestionarea documentelor clasificate tocmai pentru că, în conformitate cu procedurile legale, între ei trebuie să se stabilească modalitatea de desecretizare, baza juridică legală în care această desecretizare se face”, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.
Ministrul a primit solicitarea de desecretizare a documentelor DIPI în urmă cu trei săptămâni şi a decis, împreună cu DNA, ca specialiştii din ministerul pe care îi conduce să se întâlnească cu cei ai DNA pentru ca transferul de documente secrete ale DIPI să respecte rigorile legale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„A fost o întâlnire lămuritoare, a stabilit cadrul în care să se facă următorii paşi şi acum aştept concluziile discuţiilor dintre cele două structuri”, a adăugat Tudorache.
În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protrecţie Internă Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al acestuia, Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată. Dosarul a fost numit de presă "Limuzina” şi vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.
Petre Tobă a demisionat în 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.
În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.