Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală a explicat într-un interviu acordat News.ro că în ultima perioadă au început să vină spre unitatea sanitară mai mulţi pacienţi cu COVID 19. Nu se poate vorbi însă despre o severitate mai mare a bolii, ci despre simptome mai degrabă specifice unei răceli obişnuite. Există însă şi cazuri de pacienţi internaţi cu forme moderate de pneumonie, nefiind însă vorba despre severitatea cazurilor înregistrate în valurile anterioare. Cei mai expuşi rămân în continuare vârstnicii şi cei care au deja diferite probleme de sănătate. Medicul a atras atenţia asupra unui aspect pe care l-a observant, mai ales după încheierea pandemiei, declarată oficial: acela că mulţi oameni renunţă la măsurile de prevenţie a transmiterii bolii, făcând referire în mod deosebit la măsurile banale de igienă, precum spălatul pe mâini.
“În ultimele zile, săptămâni, vedem o uşoară creştere a cazurilor, şi la spital, adică dacă în timpul verii am avut şi zile în care nu era absolut nimeni care să vină pentru testare, acum încep uşor uşor să vină cazuri care încep să se testeze, să se consulte, avem pacienţi internaţi, din aceeaşi categorie de risc, în special vârstnici, aceeaşi poveste ca şi până acum, nu mulţi, dar există.
Ca tip de tulpină virală circulantă, respectăm acel protocol privind secvenţierea cazurilor la decizia medicilor curanţi, deocamdată nu sunt decât tulpinele variantei Omicron, deci probabil că vorbim de variaţia sezonieră a cazurilor, aşa cum este şi în multe alte tipuri de infecţii virale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întotdeauna începerea şcolilor şi crearea marilor aglomeraţii la nivel de şcoli, grădiniţe, evident că duce şi la creşterea numărului de cazuri, per total, probabil că o să vedem ceva mai multe cazuri, dar nu cred, cel puţin până deocamdată nu avem ceva surprinzător cel puţin din punct de vedere al manifestărilor clinice, ci mai multe infecţii de tract respirator superior, că aşa se manifestă, fără implocaţii deosebite, câteva cazuri mai grave la pacienţi vârstnici şi cu mari probleme anterioare de sănătate.
Majoritatea celor care vin la noi să se consulte, să ne ceară sfatul, sunt pacienţi cu infecţii de tract respirator superior, cu rinită, faringită, laringită, iar cazurile care sunt spitalizate sunt cele cu forme moderate de pneumonie, dar nimic care să se asemene cu severitatea cazurilor din valurile Delta, sau valurile anterioare, cel puţin până acum nimic surprinzător”, a explicat Dr. Florescu.
Testarea antigen pe care o putem face acasă, recomandată de medic în cazul în care avem simptome de boală. Dacă acestea nu cedează la tratamentele obişnuite, spune Dr. Florescu, atunci este necesară prezentarea la spital. Medicul este de părere că suntem de drumul către o infecţie obişnuită, făcând referire la cazurile de COVID 19.
“În vremurile noastre sunt disponibile şi acele teste de antigen pe care şi le poate face fiecare acasă, deci dacă există nişte manifestări mai zgomotoase de răceală, să zic, între ghilimele, e bine să fie făcut un test măcar la domiciliu, şi dacă lucrurile tind să evolueze mai rău de atât, să vină la spital. Acum suntem într-o perioadă în care toate spitalele pot vedea COVID, nu e nicio problemă, dar bineînţeles că majoritatea se adresează la infecţioase, dar, repet, în afară de autotestare în cazul în care există o simptomatologie mai zgomotoasă sau oameni la risc în jur care ar putea să sufere din cauza asta, autotestarea este foarte binevenită cu prezentarea la doctor în caz că nu cedează la tratamentele obişnuite, cred că ne aflăm pe drumul către o infecţie obişnuită de acum. Tratamentele sunt la decizia medicului în momentul în care ajunge în atenţia lui”, a precizat medicul.
Tendinţa de a abandona măsurile elementare de igienă, sesizată de medic. Acestea rămân general valabile, mai ales că, în afară de COVID 19, se pot transmite şi o serie întreagă de alte boli. Medicul nu vorbeşte despre purtarea măştii pe stradă, ci despre măsuri banale care, dacă sunt respectate, pot ţine la distanţă diferitele tipuri de afecţiuni şi îi pot proteja şi pe cei din jur de îmbolnăvire.
“Ar fi o problemă, aceea că, inclusiv după încheierea, să zic aşa, declarată a pandemiei de SARS-CoV-2, am observant că există în societate tendinţa de a cam abandona măsurile acelea de prevenire a transmiterii, eu nu zic să pună lumea mască pe stradă acum, nu despre asta este vorba, e vorba de măsurile banale de igienă. Deja spălatul pe mâini şi serveţelele la nas când tuşim, când strănutăm şi nişte chestii de bun simţ s-au cam abandonat de o anumită parte a semenilor noştri, lucru care nu este normal pentru că, în afară de COVID, există multe alte boli şi e bine să avem un elementar respect faţă de cei din jur şi să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm, să tuşim în batistă de hârtie pe care după aceea o aruncăm într-un loc clar, să nu tuşim cu gura deschisă către toţi ceilalţi din jur, sau să tuşim în palme şi după aia să punem mâna pe bara de metrou, o păstrare a responsabilităţii din acest punct de vedere ar fi ideală. Am auzit ceva de genul ”Păi şi cât timp ne mai spălăm pe mâini:”. Totdeauna ne vom spăla pe mâini, pentru că aşa este normal, dacă vrem să nu ne îmbolnăvim şi să nu-i îmbolnăvim şi pe cei din jur”, a spus medicul.
Îngrijorarea medicilor provine mai degrabă din faptul că tot mai mulţi copii ajung la spital cu rujeolă, nefiind vaccinaţi împotriva acestei boli. Epidemiile de rujeolă cu care România s-a mai confruntat s-ar putea repeta, mai ales în contextul în care rata vaccinării este scăzută în acest moment. Dr. Florescu spune că vaccinarea poate fi reluată la medicul de familie, chiar dacă perioada în care aceasta trebuia făcută a trecut, lucru valabil şi în cazul altor afecţiuni.
“Problema noastră este că, apropos şi de noua strategie de vaccinare care este în transparenţă, tot există acei copii cu rujeolă care tind să se acumuleze aşa, uşor-uşor, ca număr şi după experienţa anilor anteriori, când România a fost implicată în epidemiile de rujeolă, înainte de COVID, după cum ştim cu toţii, lucrul ăsta se poate repeta, în condiţiile în care nivelul acoperirii vaccinale este insuficient din acest punct de vedere, aşa că ne e frică şi de o eventuală creştere a numărului cazurilor de rujeolă, la copii şi în general a bolilor vaccinabile la copii pentru că acolo e problema.
Astea ar fi cazuri destul de rare, să facă două infecţii de tipuri diferite, ele pot exista dar noi vrem să credem că acestea ar fi chiar foarte rare, excepţii. Evident că un copil cu rujeolă va ajunge în atenţia medicului şi de acolo vom vedea mai departe, dar, repet este bine ca împotriva acestor boli perfect vaccinabile cum este rujeola, tusea convulsivă, poliomielita, şi aşa mai departe, boli care nu au soluţie terapeutică, nu au soluţie direct, doar tratamente de susţinere şi aşa mai departe, e bine ca familia să se adreseze medicului de familie, şi să recupereze aceste vaccinuri pe care copilul nu le-a făcut până atunci, este foarte important, dincolo de COVID-ul care circulă acum şi care nu este înspăimântător, aceste boli pot avea însă nişte complicaţii absolut îngrozitoare, cam la 20-30% dintre ei şi nu vrem să vedem aşa ceva.
De aceea este recomandată reluarea vaccinării dacă aceasta s-a întrerupt, apelarea la vaccinare dacă aceasta nu s-a făcut niciodată şi în mod expres legătura cu medicul de familie care face acest tip de vaccinare la copii”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu.
Info plus
Conform ultimului raport publicat de Ministerul Sănătăţii, în intervalul 21-27 august 2023 s-au înregistrat 3326 de cazuri noi pe persoane infectate cu SARS COV 2. 973 dintre cazurile noi din această perioadă sunt ale unor oameni reinfectaţi, testaţi pozitiv la un interval mai mare de 90 de zile după prima infectare. În spitale în această perioadă erau internaţi în spitale 497 de pacienţi cu covid 19, pe secţii, iar în ATI, 41 de pacienţi. 26 dintre aceştia nu sunt vaccinaţi. 3 dintre cei internaţi în ATI sunt copii. În intervalul 21.08 – 27.08. 2023 au fost şi 4 decese, 2 la categoria 60-69 de ani, 1 la categoria 70-79 de ani, şi 1 la cea de peste 80 de ani. Comparând statisticile oficiale, în săptămâna anterioară, 14-20 august 2023, au fost înregistrate 1894 de cazuri noi de pacienţi infectaţi cu SARS COV 2. 374 de oameni erau în această perioadă internaţi pe secţii, iar la ATI 38. În acest interval au fost raportate şi 4 decese, toate la categorii de vâsrtă de peste 60 de ani
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.