Un număr de 112 români care sufereau de boli grave de sânge au beneficiat de transplant cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neînrudiţi, în centrele de transplant medular din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, iar alte zeci de bolnavi sunt pe listele de aşteptare, spune dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Găsirea unui frate sau soră de sânge care să fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca găsirea unui ac în carul cu fân. Cei diagnosticaţi cu o boală gravă de sânge au nevoie de un transplant de celule stem, cât mai curând posibil. Până în prezent, 112 români care sufereau de boli grave de sânge au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neînrudiţi, în centrele de transplant medular din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Alţi zeci de bolnavi aşteaptă ca un donator să fie perechea lui şi să-i dea a o nouă şansă la viaţă. Pentru jumătate din pacienţii români nu există donator pereche niciunde în lume. Găsirea unui donator pereche este o cursă contracronometru, iar şansa lor de a găsi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari înscrişi în România”, spune medicul  Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

RNDVCSH sărbătoreşte, sâmbătă, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, alături de peste 50 de Registre din întreaga lume. Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ambasadorii Registrului vor transmite mesaje de mulţumire donatorilor voluntari care au salvat mii de vieţi precum şi tuturor celor care doresc să devină donatori voluntari.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Alătură-te şi tu caravanei şi vino în Parcul Drumul Taberei sâmbătă, la ora 12, unde într-o atmosferă specială, plină de veselie şi energie, mulţumim celor care au donat şi au salvat vieţi", este îndemnul organizatorilor campaniei "Donează o şansă la viaţă", aflată la a patra ediţie.

Cei care doresc se pot înscrie pe loc în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Organizată de către RNDVCSH împreună cu unităţile sanitare care au centre de înscriere a donatorilor, laboratoare de testare, centre de donare şi centre de transplant de celule stem hematopoietice, campania este dedicată conştientizării importanţei de a ne menţine sănătatea şi de a avea un stil de viaţă activ, dar şi informării şi sensibilizării persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Campania este susţinută de Ministerul Sănătăţii şi finanţată din Programul national de sănătate publică ”Transplantul de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”.

În Bucureşti, caravana Donează o şansă la viaţă va fi prezentă în zilnic între orele 15.00 şi 22.00, în parcurile: Drumul Taberei (în perioada 17-20 septembrie) şi Alexandru Ioan Cuza (în perioada 21-25 septembrie).

În zona de la intrarea principală în Parcul Drumul Taberei şi în zona ”La platani” în Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi amplasate corturi publicitare şi centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge, iar persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc şi vor afla gratuit ce grupă de sânge şi ce tip de Rh au.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, a cărui misiune este de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi,  pentru toţi pacienţii din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili în familie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.