Două patiserii din municipiul Constanţa au fost închise temporar de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor şi amendate, în total, cu peste 20.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare şi produse depozitate în condiţii improprii. De asemenea, echipele de control au închis şi trei magazine ale unor producători de produse lactate, mărfurile fiind ţinute la temperaturi nepotrivite.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPCConstanţa, Horia Constantinescu, a declarat că joi a fost efectuat un control la două patiserii din cartierul Km 4-5, descoperind mai multe nereguli. Astfel, în cele două locuri comisarii CJPC au constatat practici comerciale înşelătoare, prestări de servicii cu potenţial periculos pentru sănătatea consumatorilor, hotărând închiderea temporară a acestora pentru remedierea deficienţelor.
“Majoritatea consumatorilor trăiesc cu impresia că ei cumpără cozonaci proaspeţi, dar aceştia sunt făcuţi din tot felul de mixuri, de făinuri şi nuci care sunt făcute la rândul lor din seminţe de grâu şi toate lucrurile îmbracă forma unor practici comerciale înşelătoare”,a afirmat Horia Constantinescu.
Astfel, prima patiserie verificată a fost amendată cu 8.000 de lei pentru practici comerciale incorecte şi pentru condiţii ce pun în pericol sănătatea consumatorilor, iar cea de-a doua a primit sancţiuni totale de 13.000 de lei, tot pentru practici comerciale înşelătoare şi pentru prestare de servicii periculoase. De asemenea, de la cea de-a doua patiserie echipele de control au retras de la comercializare 35 de kilograme de produse neconforme.
Comisarii de la CJPC au mers apoi în Piaţa Balada, unde au verificat trei magazine care vindeau produse lactate.
“Au fost verificate trei magazine ale unor producători de produse lactate şi derivate din lapte, a căror prestare de servicii am oprit-o pentru condiţii periculoase pentru sănătatea umană. Au fost produse retrase de la consum pentru că nu prezentau niciun fel de document aşa cum legea cere”,a spus Horia Constantinescu.
El a menţionat că mărfurile erau ţinute la temperaturi nepotrivite, iar preparea şi servirea acestora erau făcute într-o manieră “primitivă”.
“Nu putem încuraja comerţul de subtejghea, la temperaturi nepotrivite, transformând mărfurile într-unele cu potenţial periculos pentru sănătatea umană. Fiecare din aceste produse trebuie să poarte un document din care să reiasă momentul când a fost muls laptele, momentul în care acestea au fost transformate în derivate din lapte şi stabilit termenul durabilităţii minimale, condiţiile de păstrare. Am găsit lucruri care derapează total de la normele de bun simţ, prepararea şi servirea acestora făcute într-o manieră primitivă, nu înseamnă că descurajăm producătorii, ci înseamnă că trebuie le atragem atenţia că trebuie să respecte consumatorul”, a explicat Horia Constantinescu.
Reprezentanţii celor trei magazine au fost invitaţi la sediul CJPC pentru finalizarea acţiunii de control şi stabilirea cuantumului amenzilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.