Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, unde mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, au fost distruse de Primăria Capitalei pentru construirea unui bulevard, a ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Deputatul Nicuşor Dan atrage atenţia că dacă dosarul nu era declinat la DNA, exista riscul ca, după opt ani, faptele să se prescrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

,,Au trecut deja opt ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti şi de la începerea urmăririi penale in rem. În acest timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că 50 de imobile, din totalul de 70, au fost demolate ilegal. După opt ani, exista riscul ca două infracţiuni importante, cea de abuz în serviciu şi cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise, iar cei vinovaţi să nu mai răspundă de ilegalităţile comise”, a transmis joi deputatul Nicuşor Dan.

El spune că a solicitat o audienţă la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, unde a fost deschis dosarul, pentru a discuta despre riscul prescrierii în cazul infracţiunilor ce se puteau prescrie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform răspunsului pe care l-a primit Nicuşor Dan, dosarul a fost trimis la DNA, astfel că prescripţia se întrerupe, iar ordonanţa de trimitere a dosarului va fi comunicată şi inculpaţilor.

Pentru demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor.

Cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de peste 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de peste 212,5 milioane de lei.

„Bani publici, cheltuiţi ilegal la ordinul unor politicieni şi funcţionari”, subliniază Nicuşor Dan.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice au acuzat municipalitatea că a demolat în mod ilegal mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, pe timpul nopţii şi în weekenduri.

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de case şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane, cea mai importantă clădire demolată fiind Hala Matache. Imobilul a fost distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare. Deşi, iniţial, în acea perioadă se vorbea de mutarea monumentului cu câţiva metri, hala a fost, ulterior, demolată.  Sorin Oprescu a promis atunci că o va reconstrui pe alt amplasament, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Şi actuala administraţie şi-a arătat intenţia, în aprilie 2017, de a reconstrui Hala Matache, promiţând în acest sens organizarea unui concurs de soluţii, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România. Municipalitatea spunea atunci că reconstruirea monumentului se va face după modelul vechii hale, demolate în 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.