Mariana Vizoli, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi Daniel Diaconescu, vicepreşedinte al ANAF, alături de trei directori din Ministerul Finanţelor şi ANAF au fost puşi, vineri, sub control judiciar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul Murfatlar, după ce ar fi autorizat ilegal constituirea unor antrepozite fiscale care au produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.
Procurorii DNA arată că, în perioada 2010-2014, patru societăţi de producerea şi comercializarea băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de oamenii de afaceri George Ivănescu, Cătălin Bucura, şi de Gheorghe Zlotea au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.
"Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, arară procurorii DNA în actele de urmărire penală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Mai exact, funcţionarii publici sunt acuzaţi că au autorizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice. Societăţile care au beneficiat de aceste autorizări, spun anchetatorii, s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.
Cinci foşti directori din ANAF şi Ministerul Finanţelor au fost puşi sub control judiciar. Printre ei se numără Mariana Vizoli, secretar de stat ]n Ministerul Finanţelor care la data faptelor era director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Daniel Diaconescu, vicepreşedinte al ANAF care, la data faptelor era directorul general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul ANAF.
Au mai fost puşi sub control judiciar şi Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ciprian Badea, la data faptelor directorul general al Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, vicepreşedintele comisiei anterior menţionate şi Monica Negruţiu, la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare din cadrul ANAF.
Alături de cei cinci funcţionari publici mai sunt cercetaţi şi doi administratori de societăţi comerciale, respectiv Cornel şi Viorel Potârniche acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.
Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.
Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.