Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a finalizat ancheta începută în februarie 2017 la Agenţia Jueţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, cu privire la derularea unui program de formare profesională cu finanţare europeană, care ar fi fost fraudat prin faptul că mai mulţi beneficiari nu ar fi primit cei 500 de lei la care ar fi avut dreptul, iar banii ar fost însuşiţi de către organizatori. Dosarul a fost trimis la DNA, care face cercetări ”in rem”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii DLAF au transmis News.ro, marţi, un răspuns cu privire la ancheta desfăşurată la AJOFM Arad, unde se suspecta fraudarea fondurilor europene alocate unui proiect de care au beneficiat 250 de tineri, arătând că cercetările au fost încheiate, iar dosarul a fost trimis procurorilor DNA.

”Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF a finalizat acţiunea de control privind proiectul «Creşterea adaptabilităţii şi a performanţelor şomerilor tineri, în integrarea pe piaţa europeană a muncii», al cărui beneficiar a fost Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă - AJOFM Arad. Întrucât au fost constatate indicii privind săvârşirea unor posibile fapte de natură penală, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a sesizat organele judiciare competente, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Timiş”, se arată în răspuns.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În prezent, procurorii DNA fac cercetări ”in rem”, cu privire la fapte, urmând să audieze beneficiari ai programului şi organizatori.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat, marţi, pentru News.ro, că în timpul anchetei derulate de DLAF nici el şi nici alţi angajaţi ai instituţiei nu au fost audiaţi.

”Anul trecut, în timpul audierilor desfăşurate de DLAF la sediul Poliţiei din Arad, au fost audiate, din câte am auzit, doar persoanele care au beneficiat de proiect. Noi am transmis DLAF toate documentele legate de program, iar de un an nu mai ştiam nimic de anchetă. Chiar urma să facem o solicitare în scris pentru a fi informaţi despre stadiul cercetărilor. Până în prezent, procuorii DNA nu ne-au informat despre preluarea dosarului”, a declarat Henteş.

Şeful AJOFM Arad, a cărui fiică a beneficiat de proiectul european, spune că nu crede în posibilitatea ca banii cuveniţi unora dintre participanţi să fi fost însuşiţi de angajaţi ai instituţiei.

”La fiecare proiect derulat de AJOFM lucrează vreo patru-cinci angajaţi, dar nu cred că vreunul a atentat la cei 500 de lei destinaţi cursanţilor. Vă daţi seama că e vorba de beneficiari tineri, mulţi dintre ei înscrişi în proiect doar pentru a primi aceşti bănuţi... Fiica mea, care atunci era studentă, a fost înscrisă şi ea în proiect şi a fost audiată de DLAF”, a spus Henteş.

La începutul lunii februarie 2017, DLAF a început cercetări cu privire la posibila fraudare a proiectului ”Creşterea adaptabilităţii şi a performanţelor şomerilor tineri, în integrarea pe piaţa europeană a muncii”, derulat de AJOFM Arad prin POSDRU începând cu anul 2009. Bugetul alocat proiectului a fost de aproximativ 700.000 de lei.

Directorul actual al instituţiei, Marinel Henteş, este cel care semnase la vremea respectivă contractele de finanţare şi se ocupase de gestionarea proiectului.

”Eu m-am ocupat doar în primele luni de acel proiect şi nu îmi amintesc foarte multe detalii”, declara Henteş la vremea respectivă.
Directorul mai spunea că în urma unor discuţii pe care le-a avut cu beneficiari care au fost audiaţi, între care fiica sa, a aflat că există suspiciunea că unii dintre aceştia nu şi-au primit cei 500 de lei la care aveau dreptul pentru că au urmat programul de formare profesională.
”Noi avem tabele cu semnături din care rezultă că şi-au luat banii, avem ordine de plată de la casierii, nu ştim de ce există această suspiciune”, declara directorul AJOFM.

Surse din rândul anchetatorilor declarau că există suspiciunea că organizatorii programului de formare şi-au însuşit o parte din banii destinaţi celor 250 de cursanţi.

DLAF este instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene şi de coordonator al luptei antifraudă.

DLAF asigură, sprijină şi coordonează, după caz, îndeplinirea obligaţiilor ce revin României privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art. 325 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Potrivit Regulamentul de organizare şi funcţionare, acţiunile de control se declanşează în urma unor verificări preliminare temeinice, pentru identificarea indiciilor de fraudă, care au rolul de a selecta faptele cu potenţial de valorificare judiciară.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.