Directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, susţine că ”nu intră în discuţie turnarea de asfalt sau astuparea” gropii formate într-o parcare din Râmnicu Sărat, el precizând că vestigiile descoperite au ”importanţă naţională” şi că există idei pentru ”crearea unui muzeu de sit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Din punct de vedere legal, nu intră în discuţie astuparea şi turnarea de asfalt. Este exclus. După încheierea cercetărilor, multe sunt ideile pentru crearea unui muzeu de sit. Alături de Complexul Brâncovenesc nu este rău ca Râmnicu Sărat  să aibă unul dintre primele muzee de sit, iar ca arhitectură în lume se poartă fie accesul dirijat în astfel de structuri subterane, fie o copertină de sticlă şi vizitarea pe deasupra a obiectivului”, a declarat, vineri, pentru News.ro directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.   

Pe de altă parte, specialişti de la Muzeul Judeţean Buzău spun că există infiltraţii de apă în construcţia subterană descoperită după surparea unei bucăţi de asfalt dintr-o parcare de pe marginea DN 2, astfel că nu este exclus ca asfaltul să cedeze din nou cu atât ma mult cu cât sunt anunţate ploi.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pentru protejarea construcţiei subterane, autorităţile din Râmnicu Sărat au dispus ca în zonă să fie puşi saci cu nisip pentru devierea apei din scurgerile stradale.

O bucată de asfalt s-a surpat într-o parcare din Râmnicu Sărat, în noaptea de miercuri spre joi, iar o maşină a căzut în groapa formată. După câteva ore, autoturismul Opel căzut în groapa formată a fost scos cu ajutorul unei macarale.

Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, declara, joi, că sub asfaltul surpat în centrul oraşului Râmnicu Sărat sunt, cel mai probabil, pivniţe brâncoveneşti de la sfârşitul secolului al XVII-lea, care ar putea reprezenta ”un important punct de atracţie turistică în zonă”, el precizând că ”nu este exclus ca DN 2 să fie afectat mult mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat”, întrucât există guri de aerisire fix sub şosea.

Primarul din Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, spunea, la rândul său, că pivniţe brâncoveneşti ca cea care s-ar afla sub asfaltul surpat în centrul municipiului ar putea exista în subteranul din toată zona centrală a oraşului, însă a dat asigurări că acestea nu se află în perimetrul blocurilor de locuinţe. Edilul preciza că în momentul în care blocurile au fost construite la baza lor s-au făcut săpături de până la zece metri adâncime, astfel că în zona imobilelor nu este pericol de prăbuşire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.