Transfuzia unei grupe greşite de sânge provoacă, de regulă, reacţii uşoare de tip alergic, dar sunt cazuri când poate genera şoc anafilactic sau, cel mai grav dar şi cel mai rar, poate apărea boala de coagulare intravasculară diseminată (CID), suferinţă care provoacă hemoragii masive, a declarat vineri, pentru News.ro, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, doctor Doina Goşa.
"De regulă, dacă apar astfel de cazuri nefericite, cele mai multe au drept consecinţă reacţiile de tip alergic. Dar reacţiile alergice pot merge până la şoc anafilactic. În schimb, foarte rar, poate apărea boala de coagulare intravasculară diseminată (CID), suferinţă care provoacă hemoragii masive. Dar, repet, foarte rar", a spus medicul Doina Goşa, precizând că reacţiile adverse apar, de regulă, mai târziu după administrare.
Potrivit medicului, toate spitalele au unităţi de transfuzie, unde ajunge sângele trimis de la Centrul de Trasfuzie Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Unitatea de transfuzie are rolul de depozitare, de regulă acolo există un frigider şi un congelator. Unitatea gestionează, recepţionează, înregistrează, stochează şi testează sângele, apoi îl livrează pe secţii pentru pacienţi. Frigiderul este pentru flaconele de sânge, iar congelatorul pentru plasmă", a explicat medicul.
Sângele este testat în unitatea de transfuzie a spitalului. Înainte de trasfuzie, pacientului i se va face un nou test de grupă sanguină, dar şi sâgele care urmează să fie transfuzat va fi testat din nou, pentru a evita încurcăturile.
"Fiecare unitate de transfuzie din spital trebuie autorizată de către Ministerul Sănătăţii, după evaluarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică. Avizul unităţii de transfuzie se dă potrivit legislaţiei în vigaore, în general odată cu acreditarea spitalului. Totuşi, dacă acreditarea spitalului durează prea mult, atunci va fi solicitată evaluarea strict pentru unitatea de transfuzie", a adăugat Doina Goşa.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că Unitatea de transfuzie de la Spitalul de Arşi, dar şi aceea de la Spitalul CF 2 nu sunt autorizate.
Informaţiile despre neautorizarea celor două unităţi de transfuzie au ajuns în spaţiul public după ce în cele două spitale au fost făcute transfuzii de sânge greşite unor pacienţi.
La Spitalul CF 2, în 26 iulie, unei femei în vârstă de 39 de ani, operată pentru un cancer în fază incipientă, i-a fost făcută o transfuzie cu sânge din grupa AB, deşi ea avea grupa 0 pozitiv. Femeia a fost transferată vineri de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, la cererea familiei, pe timpul transferului ea fiind în comă indusă, sedată şi ventilată mecanică.
În acest caz, toate indiciile duc către ideea unei erori umane, iar reprezentanţii spitalului voiau să raporteze cazul abia luni, la şase zile de la transfuzie, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a spus că şi Unitatea de transfuzii a Spitalului CF 2, la fel ca şi unitatea de la Spitalul de Arşi, funcţiona fără autorizaţie sanitară, dar nu înseamnă că lipsa autorizaţiei a dus în mod obligatori la această eroare.
“Deocamdată, toate indiciile duc către ideea unei erori umane. Urmează ca Inspecţia Sanitară să verifice, la fel ca în cazul Spitalului de Arşi, dacă există tot necesarul, toată aparatura, toate condiţiile pentru ca transfuziile şi stocarea produselor de sânge şi a sângelui să fie conforme cu normele în vigoare”, a mai spus Laurenţiu Colintineanu.
Colintineanu a precizat că dacă Unitatea de transfuzii de la Spitalul CF 2 nu îndeplineşte toate criterii, va fi suspendată, ceea ce înseamnă că nu se vor mai putea face operaţii care necesită transfuzii decât în momentul în vor respecta toate normele.
La Spitalul de Arşi, unei femei în vârstă de peste 60 de ani i-a fost făcută, în noaptea de 13 spre 14 iunie, o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi avea grupa A , iar aceasta a murit la o săptămână după internare.
În acest caz, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru moarte suspect, mai mulţi medici şi asistente medicale fiind audiaţi de anchetatori.
Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, până la remedierea deficienţelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei. De asemenea, la Spitalul de Arşi a fost suspendată activitatea Unităţii de transfuzii sanguine pentru pacienţi cu arsuri grave.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.