Poliţia de Frontieră a primit 70 de detectoare de radiaţii de tip pager, donate de Guvernul SUA, acestea urmând să fie repartizate la Aeroportul Otopeni, Garda de Coastă şi vămile de la Iaşi şi Sighetu Marmaţiei. Detectoarele, care vor fi purtate de poliţiştii de frontieră, vor emite un semnal sonor în momentul în care va fi detectată o sursă radioactivă care depăşeşte pragul de radiaţii.
Echipamentele portabile pentru detectarea radiaţiilor nucleare şi a materialelor radioactive au fost donate de Biroul de Securitate Internaţională şi Non-proliferare din cadrul Departamentului de Stat din SUA, în cadrul programului "Controlul Exportului şi Securitatea Frontierelor” (EXBS), a anunţat, vineri, Poliţia de Frontieră.
Cele 70 de detectoare de radiaţii, marca Polimaster, vor fi folosite de Poliţia de Frontieră Române în cadrul programului Second Line of Defense - (SLD), asumat în baza Acordului Guvernamental dintre România şi SUA, privind cooperarea în domeniul contracarării proliferării armelor de distrugere în masă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Detectoarele de radiaţii urmează să fie repartizate poliţiilor de frontieră Iaşi şi Sighetu Marmaţiei, Gărzii de Coastă şi Aeroportului Otopeni, a precizat sursa citată.
Echipamentele vor fi folosite pentru a putea depista în punctele de trecere a frontierei şi a alarma atunci când este detectată o sursă de radiaţii sau când sunt depăşite pragurile de radiaţii setate. Istoricul operaţiilor este stocat în memoria permanentă a dispozitivului, iar datele stocate pot fi transferate către un computer.
Pagerele au un afişaj electronic în direcţia de deplasare a poliţistului de frontieră care îl poartă, iar în momentul în care pragul este depăşit, dispozitivele vor emite un semnal sonor pentru a atenţiona detectarea şi localizarea unei surse radioactive gama.
"Detectoarele individuale folosite în cadrul misiunilor specifice au ca scop atât monitorizarea şi detecţia radiaţiilor nucleare şi a materialelor radioactive la frontieră, cât şi protejarea poliţistului de frontieră, prin emiterea unei alerte sonore, cu privire la menţinerea distanţei faţă de sursa de radiaţii. În cazul în care, pe timpul controlului de frontieră, în bagaje sau în mijloacele de transport verificate este detectată o sursă de radiaţii, zona este securizată şi este anunţată Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în vederea analizării situaţiei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Programul "Controlul Exporturilor şi Securitatea Frontierelor” urmăreşte să prevină proliferarea armelor de distrugere în masă şi destabilizarea achiziţionărilor şi transferurilor necontrolate de arme convenţionale, prin construirea unor sisteme naţionale eficiente şi strategice de control al comerţului, atât în ţările care posedă, produc sau furnizează elemente strategice, precum şi în cele prin care aceste elemente sunt susceptibile a fi tranzitate. Acesta este activ în mai mult de 60 de state, având în 2016 un buget de 58,7 milioane de dolari.
Departamentul de Stat din SUA a încheiat un parteneriat cu România în anul 1999.
Programul se bazează pe expertiza şi cooperarea mai multor agenţii americane guvernamentale din sectorul privat, precum şi pe cooperarea cu organizaţii non-guvernamentale internaţionale, scopul lui fiind acela de a furniza statelor interesate soluţii pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de control al comerţului la frontieră, prin dobândirea de autoritate juridică, obţinerea licenţei şi punerea în funcţiune a echipamentelor şi a sistemele informatice necesare, potrivit Poliţiei de Frontieră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.