Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii REPER Oana Cambera şi Alin Prunean care corectează termenul de la care curge dreptul de depunere a deciziei de compensare, respectiv nu de la emitere ci de la data la care a fost comunicată beneficiarului. Legea merge la promulgare.
Iniţiativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, în sensul ca deţinătorul de puncte să poată solicita valorificarea acestora în numerar în termen de trei ani de la comunicarea deciziei de compensare.
Astfel, la articolul 31, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (1¹), cu următorul cuprins: (1¹) – „Decizia de compensare prevăzută la alin. (1), emisă şi necomunicată, va produce efecte de la momentul comunicării acesteia”.
În forma în vigoare a legii 165/2012, alineatul (1) al articolului 31 prevede că „în termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar”.
Un comunicat al partidului REPER precizează că legea nr. 165/2013 a fost adoptată de România ulterior unei condamnări din 2010 a Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru sistemul ineficient de restituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv de către regimul comunist.
„În cei 9 ani scurşi de la adoptarea legii, s-a constatat însă că această lege are multe lacune de ordin practic şi constituţional, fiind subiectul a două decizii de neconstituţionalitate”, mai spune sursa citată.
„Venim în beneficiul cetăţenilor ce au dreptul la restituiri în echivalent şi corectăm nedrepăţi stabilite chiar prin lege, respectiv termene ce nu erau cunoscute de beneficiari. După emiterea deciziei de compensare prin echivalent, pentru a primi despăgubirea, persoanele păgubite trebuie să depună o cerere de valorificare în termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare. Problema este însă că momentul emiterii este necunoscut de către beneficiar, pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nefiind publicate aceste decizii, ci doar stadiul dosarului - finalizat sau nu. Venim astfel să corectăm această eroare pentru ca termenul de 3 ani să fie calculat din momentul în care decizia este adusă la cunoştinţa persoanelor prejudiciate. Această iniţiativă legislativă nu face decât să aducă un dram de normalitate, prin punerea în aplicare a principiilor prevăzute de CEDO şi sprijinirea beneficiarilor pentru valorificarea drepturilor câştigate”, a declarat Oana Cambera, coiniţiatoare şi vicepreşedintă REPER, potrivit sursei menţionate.
La rândul său, deputatul REPER Alin Prunean, coiniţiator al acestei propuneri legislative a explicat că „deşi legea prevede principiul transparenţei, acesta nu era îndeplinit corespunzător şi, mai mult, avea un termen care curge în defavoarea beneficiarilor, de la un moment care nu le este adus la cunoştinţă prin comunicarea directă”.
„Cu 261 de voturi din 263 am reuşit astăzi să îndreptăm o eroare care afecta beneficiarul direct. Pentru a afla dacă decizia de compensare a fost emisă, când a fost emisă şi dacă îi este favorabilă, beneficiarul direct trebuia să realizeze o serie de cercetări complexe, pentru a putea apoi depune cererea de valorificare în termen. Observăm astfel că, deşi legea prevede principiul transparenţei, acesta nu era îndeplinit corespunzător şi, mai mult, avea un termen care curge în defavoarea beneficiarilor, de la un moment care nu le este adus la cunoştinţă prin comunicarea directă. Mă bucură faptul că acest demers iniţiat alături de colega mea Oana Cambera, deputată REPER, a trecut bariera politică şi s-a adoptat în favoarea cetăţenilor României”, a declarat Alin Prunean, conform sursei amintite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.