Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care stimulează autorităţile locale, pentru dezvoltarea şi înfiinţarea de servicii sociale destinate prevenirii separării copiilor de familie, prin asigurarea finanţării acestora de la bugetul de stat, într-o proporţie de maximum 50% pentru cei care asigură evitarea intrării copiilor proveniţi din familii vulnerabile, în sistemul de protecţie specială. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/2023 prin care se completează art. 21 din Legea nr.156/2023, în scopul stimulării autorităţilor de la nivel local în vederea dezvoltării şi înfiinţării de servicii sociale destinate prevenirii separării copiilor de familie, prin asigurarea finanţării acestora de la bugetul de stat, într-o proporţie de maximum 50% pentru cei care asigură evitarea intrării copiilor proveniţi din familii vulnerabile, în sistemul de protecţie specială.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„(3) Cota procentuală de finanţare de la bugetul de stat a centrelor de zi licenţiate, destinate prevenirii separării copilului de familie, organizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, prevăzută la alin.(2), se diminuează progresiv, în funcţie de realizarea următorilor indicatori cheie de performanţă de către serviciul public de asistenţă socială:

a) rata de succes în ceea ce prive şte menţinerea copiilor în familie;

b) gradul de participare a familiilor aflate în situaţii de vulnerabilitate la programele de consiliere, serviciile educaţionale, de sănătate, de ocupare a forţei de muncă sau de locuire la care a fost referit copilul aflat în situaţie de risc;

c) gradul de satisfacţie a familiilor aflate în situaţii de vulnerabilitate beneficiare ale activităţii de prevenire a separării copilului de familie;

d) gradul de implicare comunitară, respectiv implicarea comunităţii în susţinerea familiilor aflate în situaţii de vulnerabilitate”, prevede iniţiativa legislativă.

De asemenea, metodologia de calcul al indicatorilor cheie de performanţă şi procedura de diminuare a cotei procentuale de finanţare a centrelor de zi, se stabilesc prin ordin al ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

În termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi este emis „ordinul ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse prevăzut la art.21 alin.(4) din Legea nr. 156/2023 privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, cu modificările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, conform sursei citate.

Pe 5 februarie 2024, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.