Ministra Educaţiei Ligia Deca a declarat, după ce un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, iar trei elevi, cu vârste între 15-17 ani, scoşi de sub dărâmături, că trebuie mai întâi clarificat statutul acestei clădiri, dacă ea era încadrată la imobil cu risc seismic şi care erau planurile pentru consolidarea ei. ”Din nou, aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a afirmat Deca.
UPDATE - ”Vă promit că Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce ţine de instituţie pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare. Avem, sigur că da, acea listă a clădirilor în risc seismic pe care Ministerul Educaţiei o publică şi o actualizează pe site-ul Ministerului, ultima actualizare a fost făcută în luna octombrie, tocmai pentru a asigura părinţilor şi tuturor celor interesaţi acces neîngrădit la riscul seismic pe care o clădire cu scop educaţional îl poate avea, responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea, autorităţile publice locale”, a afirmat, luni seară, Ligia Deca.
Întrebată dacă ştie cât de veche era clădirea care s-a prăbuşit parţial, Deca a răspuns că nu are aceste date.
”Am date parţiale, de aceea vă rog să-mi permiteţi să nu speculez. Vreau să văd exact care este situaţia clădirii, cine este proprietarul, înţeleg că erau planificate nişte lucrări de reabilitare, vreau să înţeleg excact ce s-a întâmplat, înainte să dau detalii”, a arătat ea.
Deca a menţionat că este nevoie de consolidarea infrastructurii educaţionale şi există mai multe programe în care autorităţile locale pot aplica pentru clădirile cu risc seismic I sau II pentru a începe imediat lucrările de reabilitare.
Ea a arătat că a fost modificată legislaţia pentru a se face o evaluare mai rapidă de către cei care administrează clădirile pentru a preîntâmpina astfel de situaţii.
”Din nou, aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a subliniat Deca.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, şi sume pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educaţional. Avem şi fonduri care vizează reabilitări, de exemplu în PNRR, avem fonduri şi pe alte surse, de exemplu pe proiecte cu instituţii internaţionale. Ceea ce trebuie să facem, însă, este să identificăm poate mai precis, adică autorităţile locale să facă o expertiză acolo unde există o suspiciune că nu este în regulă din punct de vedere structural, constructiv, şi trebuie intervenit cât mai repede”, a afirmat Ligia Deca, luni la Parlament, referitor la incidentul în care un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, iar trei elevi, cu vârste între 15-17 ani, scoşi de sub dărâmături.
Întrebată desprecopiii care se află, în prezent, în internate care ar putea să se prăbuşească ar putea fi mutaţi în alte clădiri şi dacă Ministerul Educaţiei poate să facă acest lucru, Deca a răspuns: „Toate clădirile care au fost constatate în risc seismic 1 au intrat în reabilitare”.
„Au existat şi sume, hotărâri de Guvern dedicate pentru acest lucru. Copiii au fost mutaţi, tocmai în ideea începerii lucrărilor. De aceea vă rugam să clarificăm întâi statutul acestei clădiri, dacă ea se afla în risc seismic şi care erau planurile cu privire la consolidarea sa”, a completat ministra Educaţiei.
Chestionată mai departe dacă ştie când a fost ultima oară reabilitată clădirea, pentru că sunt informaţii care arată că a fost construită acum 100 de ani, Ligia Deca a replicat: „Vestea, aşa cum aţi primit-o şi dumneavoastrp, eram la moţiunea simplă. Din nou permiteţi-mi să clarific situaţia şi să revenim cu date”.
Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit, luni. Trei persoane, cu vârste între 15 şi 17 ani, au fost scoase de sub dărâmături, pentru una dintre acestea fiind făcute manevre de resuscitare. Victima a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind transportată la spital. Acţiunile de căutare continuă, existând informaţii că încă o elevă este prinsă sub dărâmături. Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.
Camera Deputaţilor a dezbătut, în plenul de luni, moţiunea simplă a USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Educaţiei. Ligia Deca a participat la dezbaterile din plen. Votul moţiunii simple va fi dat marţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.