Primarul oraşului Videle din judeţul Teleorman şi-a acordat lui, viceprimarului şi unor angajaţi ai Primăriei ”spor de dificultate” de 30 la sută din valoarea indemnizaţiei sau a salariului, pentru participarea la comisiile locale de fond funciar, iar administratorii financiari ai mai multor şcoli din localitate au primit indemnizaţii de conducere peste limita legală. Între timp, cele 28 de solicitări privind decontarea navetei profesorilor de la mai multe şcoli din Videle au rămas fără răspuns, Consiliul Local negăsind în buget fonduri pentru a le achita dascălilor acest drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul din Videle, Nicolae Bădănoiu, aflat la al doilea mandat consecutiv, şi-a acordat, în primul mandat, lui dar şi viceprimarului şi mai multor funcţionari din Primărie ”spor de dificultate”, reprezentând 30 la sută din indemnizaţie, pentru participarea la lucrările comisiilor de fond funciar, au constatat auditorii Camerei de Conturi Teleorman.

”În exerciţiul bugetar al anului 2015, în baza dispoziţiei primarului, s-au acordat nelegal primarului, viceprimarului şi unor salariaţi ai Primăriei oraşului Videle, membri în comisiile de fond funciar, drepturi de personal sub forma sporurilor de dificultate pentru participarea la comisiile locale de fond funciar în procent de 30% din salariul de bază lunar sau indemnizaţia lunară. Aceste drepturi salariale au fost acordate primarului, viceprimarului oraşului Videle şi angajaţilor Primăriei oraşului Videle, membri în comisiile de fond funciar şi în exerciţiile bugetare ale anilor 2014 şi 2016, până la data încheierii misiunii de audit”, sunt concluziile raportului încheiat în urma auditului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sporul primit de edil şi de alţi angajaţi nu este singurul beneficiu financiar ilegal acordat unor bugetari la Videle.

Şi administratorul public al oraşului a primit ”salarii de bază mai mari decât cele legal cuvenite”, iar administratorii financiari ai mai multor unităţi de învăţământ din localitate au primit şi ei de la bugetul local ”indemnizaţii de conducere” de 35 la sută, fapt care ”a condus la calcularea eronată şi a altor drepturi salariale”, au concluzionat auditorii. Este cazul administratorilor financiari de la Şcoala numărul 1 Videle, de la Şcoala numărul 2 Videle, dar şi de la Liceul Teoretic Videle.

Totodată, controlul financiar făcut anul trecut arată faptul că autorităţile locale au achiziţionat şi decontat, timp de mai mulţi ani, servicii de consultanţă juridică, redactare acte, asistenţă şi reprezentare juridică, respectiv de consultanţă juridică, redactare cereri/formulare întâmpinări, interzise a fi achiziţionate de autorităţile publice, pe bază de contracte de asistenţă juridică, în condiţiile în care Primăria are în structura organizatorică oficiu juridic, respectiv personal propriu de specialitate juridică.

Tot din banii contribuabililor, la Videle s-au cumpărat dulciuri distribuite preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de pe  raza oraşului de sărbătorile de iarnă, ziua copilului sau de ziua oraşului şi s-au achitat mese pentru reprezentanţii unui club sportiv.

În plus, autorităţile au decontat nelegal lucrări de executare şi amenajare pentru trei terenuri de sport, lucrări care nu au fost realizate integral, potrivit verificărilor efectuate pe teren şi au suportat, totodată, cheltuieli ilegale pentru o asociaţie sportivă.

În acelaşi timp, consilierii locali din Videle nu au reuşit să găsească în buget bani pentru decontarea navetei profesorilor de la trei şcoli din oraş, deşi au primit 28 de cereri în acest sens.

”În perioada octombrie 2015 – martie 2016 Liceul Teoretic Videle, Şcoala nr.1 Videle şi Grădiniţa cu program prelungit nr.1 Videle, au înaintat Primăriei oraşului Videle un număr de 28 adrese, însoţite de documente justificative, prin care au solicitat autorităţilor administraţiei publice locale decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice angajate la aceste unităţi de învăţământ. Autorităţile administraţiei publice locale nu au cuprins în proiectul de buget local aceste sume solicitate şi nu au fost supuse aprobării Consiliului Local al oraşului Videle. Drept urmare, în lipsa unei aprobări din partea Consiliului Local al oraşului Videle, aceste datorii ale bugetului local nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale Primăriei Videle şi nu au fost achitate până în prezent”, precizează raportul Curţii de Conturi.

În aceste condiţii, Curtea de Conturi a impus ”cuprinderea în bugetul local al oraşului Videle a sumelor destinate decontării cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, aprobarea de către Consiliul Local a drepturilor băneşti aferente personalului didactic ce solicită cheltuieli de deplasare, în baza propunerilor lunare formulate de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ de pe raza oraşului, decontarea c/v cheltuielilor pentru navetă către persoanele solicitante”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.